"Conform art. 77 alin. (10) lit b) din Codul fiscal, in vigoare incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023: Deducerea personala suplimentara se acorda astfel: b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. Deducerea persoanala suplimentara este conditionata de deducerea persoanala de baza, sau ele se aplica independent? Concret, ma intereseaza daca se aplica deducerea suplimentara si in situatia in care salariatul obtine venituri mai mari 5.000 lei brut."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 77 din Codul fiscal:
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a), alin. (2) si (21) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
(2) Deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat.
(3) Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.
(4) Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de pana la nivelul prevazut la alin. (3) inclusiv, deducerile personale de baza se stabilesc potrivit urmatorului table (…).
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste nivelul prevazut la alin. (3) nu se acorda deducerea personala de baza.
(10) Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
(12)In cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.
Astfel cum puteti observa, deducerea suplimentara de 100 lei lunar se acorda indiferent de nivelul veniturilor din salarii fiind expres mentionat acest lucru la alin. (10) de mai sus, lit. b).
La deducerea suplimentara de 15% este mentionat expres la lit. a) ca se acorda salariatilor cu venit brut de 5.000 lei cel mult.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<