Indemnizatia de neconcurenta in 2018. Ce trebuie sa stie angajatorii care au negociat astfel de clauze in CIM

Mara Dobrin
Mara Dobrin
24 Aprilie 2018
24 Aprilie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
indemnizatia de neconcurenta 2018clauza de neconcurenta cim 2018clauza de neconcurenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In primul rand, va reamintim cateva aspecte legislative legate de clauza de neconcurenta, care se poate regasi in contractul individual de munca (CIM).

Notiunea presupune obligatia angajatului ca la viitorul loc de munca sa nu presteze activitate concurenta celei anterioare, pe o perioada de maxim 2 ani.

Ce reprezinta clauza de neconcurenta?

Prin clauza de neconcurenta, salariatul este obligat ca DUPA INCETAREA CONTRACTULUI sa nu presteze in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, IN SCHIMBUL unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta....citeste mai multe despre clauza de neconcurenta aici >>>


Avem urmatoarea speta, conform PortalCodulMuncii.ro: "Pentru indemnizatie neconcurenta pe luna ianuarie 2018 ce taxe, impozite si contributii se platesc ?(cadru legal) Daca rezulta rest de plata cu minus cum procedam? Avem obligatia sa marim indemnizatia de neconcurenta cu contributiile platite acum de salariat?"



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Readucem in atentia angajatorilor faptul ca indemnizatia de neconcurenta acordata in luna ianuarie a anului 2018 intra in baza de calcul al contributiei la sistemul de sanatate datorate de salariat, conform art. 157 din Codul fiscal.

ATENTIE!

Indemnizatia de neconcurenta nu este prevazuta ca baza de calcul pentru celelalte contributii sociale (cas si contrbutia asiguratorie pentru munca).

Nu exista o obligatie legala pentru angajator de a suporta transferul taxelor sociale. In cazul indemnizatiei de neconcurenta in anul 2017 se datora impozit pe venit 16% si CASS 5,5%. In anul 2018 se datoreaza impozit pe venit in cota de 10% si CASS 10%.

In acest context, se poate observa ca nu exista o majorare a taxelor datorate pentru indemnizatia de neconcurenta in anul 2018.


Sursa: PortalCodulMuncii




NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]