Munca suplimentara. Compensarea orelor suplimentare. Cine nu are voie sa munceasca peste program?

munca suplimentararepaus saptamanalcompensarea cu timp liber corespunzator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca suplimentara reprezinta munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal.

 

Pentru ca munca prestata de salariat sa reprezinte munca suplimentara trebuiesc indeplinite doua conditii in mod cumulativ:

1. munca sa fie prestata;
2. prestarea muncii sa fie efectuata in afara duratei normale a timpului de lucru.


Daca durata normala a muncii este de luni pana vineri intre orele 8,00 – 16,00, munca prestata in afara acestor ore in intervalul saptamanal luni – vineri este munca suplimentara.


Atentie la faptul ca textul Codului muncii reglementeaza munca suplimentara efectuata la nivel de ore libere platite si nu la nivel de zile.


In concluzie, in situatia in care nu au fost efectuate ore suplimentare cat sa cumulam zile libere intregi, angajatorul va acorda tot atatea ore libere platite cat au fost lucrate de salariati.

Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, exceptie facand cazurile de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.


Munca suplimentara este reglementata in Codul Muncii, de la art. 120 si pana la art. 124.


Cum se compenseaza munca suplimentara?

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.


In perioadele de reducere a activitatii, angajatorul poate acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Atunci cand compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.


Acordarea timpului liber se considera a fi prioritara. Daca nu este posibila, atunci se va acorda sporul la salariu.


Atentie! Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Un exemplu concret: In situatia in care salariatul a prestat 3 ore suplimentare, atunci cand nu este posibila compensarea prin ore libere platite, salariatul va beneficia de:

- salariul corespunzator pentru cele 3 ore lucrate (pe baza tarifului orar din luna efectuarii orelor suplimentare) si

- un spor pentru munca suplimentara stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.



Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.


Un exemplu concret: Angajatul lucreaza de luni pana vineri, de la ora 9,00 la ora 17,00. Angajatorul are nevoie ca salariatul sau sa lucreze in ziua de luni timp de 12 ore. Va avea ziua de marti libera! Daca lucreaza 12 ore in ziua de marti, miercuri va fi zi libera!

Munca prestata in zilele de repaus saptamanal nu este munca suplimentara ci munca prestata in zile de repaus saptamanal si este reglementata distinct de munca suplimentara in Codul muncii.

Regimul juridic al orelor suplimentare este stabilit prin norme imperative, a caror nerespectare se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.


Situatiile de exceptie in care angajatul nu poate refuza sa lucreze peste programul normal de lucru, nefiind necesar acordul sau, sunt:

- cazul de forta majora;
- lucrari urgente destinate prevenirii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.


Atentie la faptul ca exista si salariati care nu pot presta ore suplimentare. Spre exemplu, salariatii care beneficiaza de un program de lucru redus nu pot presta ore suplimentare, pentru ca altminteri s-ar eluda tocmai dispozitiile protective ale legii.

Nu pot presta ore suplimentare:

- tinerii in varsta de pana la 18 ani;
- ucenicii;
- salariatii incadrati cu contract de munca cu timp partial;
- salariatii care beneficiaza de reducerea duratei normale a muncii ca urmare a faptului ca lucreaza in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase.



 

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca suplimentararepaus saptamanalcompensarea cu timp liber corespunzator

Data aparitiei: 28 Octombrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca suplimentara. Compensarea orelor suplimentare. Cine nu are voie sa munceasca peste program? Nota: 4.19 din 5 - 21 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]