Avem situatia in care se infiinteaza o societate cu raspundere limitata, iar asociat unic este o societate din alt stat membru UE. Administrator la noua societate infiintatata este numita o persoana cetatean roman care doreste sa fie si director general, cu timp partial la noua firma. P
oate aceeasi persoana avand calitatea de administrator sa ocupe in societate si calitatea de salariat in functia de director general cu timp partial de 2 ore?
Raspunsul specialistului:
Din punct de vedere al Codului muncii nu este interzisa incheierea unui contract individual de munca de catre o persoana in functia de director general care are si calitatea de administrator intr-o societate cu raspundere limitata.
Numai in cazul unui SA acest cumul nu este permis.
Altfel spus, Codul muncii nu interzice cumulul contractului individual de munca pentru functia de director general cu un contract de mandat pentru functia de administrator societate comerciala intr-o societate cu raspundere limitata.
In ceea ce priveste Legea societatilor 31/1990 mentionam ca este interzis cumulul calitatii de director general la o societate pe actiuni cu un contract individual la aceeasi societate.
Potrivit art. 75 din Legea societatilor nr. 31/1990, dreptul de a reprezenta societatea apartine fiecarui administrator, afara de stipulatie contrara in actul constitutiv.
Totodata, potrivit art. 71 din acelasi act normativ, administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu il pot transmite decat daca aceasta facultate li s-a acordat in mod expres.
Administratorul este cel care reprezinta societatea in raporturile cu tertii, avand putere de gestiune interna a societatii, fiind astfel cel in drept sa semneaze actele care emana de la societate.
Ca atare, administratorul este el insusi un mandatar al societatii numai ca, mandatul administratorului are o natura duala, adica obligatiile din mandat se completeaza cu cele din lege, actul constitutiv al societatii si hotararile AGA, dupa caz.
Prin urmare, in conformitate cu aceste dispozitii legale si tinand cont de forma de organizare a societatii si de prevederile din actul constitutiv al societatii, apreciem ca administratorul poate detine si functia de director general intr-o societate cu raspundere limitata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<