Administrator si director general intr-un SRL In ce conditii este posibil?

contract mandatdirector srladministrator srlLegea 31/1990
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avem situatia in care se infiinteaza o societate cu raspundere limitata, iar asociat unic este o societate din alt stat membru UE. Administrator la noua societate infiintatata este numita o persoana cetatean roman care doreste sa fie si director general, cu timp partial la noua firma. P
 
oate aceeasi persoana avand calitatea de administrator sa ocupe in societate si calitatea de salariat in functia de director general cu timp partial de 2 ore?
 
Raspunsul specialistului:
 
Din punct de vedere al Codului muncii nu este interzisa incheierea unui contract individual de munca de catre o persoana in functia de director general care are si calitatea de administrator intr-o societate cu raspundere limitata.
Numai in cazul unui SA acest cumul nu este permis.
 
Altfel spus, Codul muncii nu interzice cumulul contractului individual de munca pentru functia de director general cu un contract de mandat pentru functia de administrator societate comerciala intr-o societate cu raspundere limitata.
 
In ceea ce priveste Legea societatilor 31/1990 mentionam ca este interzis cumulul calitatii de director general la o societate pe actiuni cu un contract individual la aceeasi societate.
 
Potrivit art. 75 din Legea societatilor nr. 31/1990, dreptul de a reprezenta societatea apartine fiecarui administrator, afara de stipulatie contrara in actul constitutiv.
Totodata, potrivit art. 71 din acelasi act normativ, administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu il pot transmite decat daca aceasta facultate li s-a acordat in mod expres.
 
Administratorul este cel care reprezinta societatea in raporturile cu tertii, avand putere de gestiune interna a societatii, fiind astfel cel in drept sa semneaze actele care emana de la societate.
 
Ca atare, administratorul este el insusi un mandatar al societatii numai ca, mandatul administratorului are o natura duala, adica obligatiile din mandat se completeaza cu cele din lege, actul constitutiv al societatii si hotararile AGA, dupa caz.
Prin urmare, in conformitate cu aceste dispozitii legale si tinand cont de forma de organizare a societatii si de prevederile din actul constitutiv al societatii, apreciem ca administratorul poate detine si functia de director general intr-o societate cu raspundere limitata.
 
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract mandatdirector srladministrator srlLegea 31/1990

Data aparitiei: 17 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Administrator si director general intr-un SRL In ce conditii este posibil? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]