"Dorim sa ne trimitem salariatii in Israle pentru ca vom avea deschis un punct de lucru acolo. In mod concret, vom detasa 50 de oameni pentru lucrari in constructii. Am dori sa stim care sunt obligatiile societatii si fata de cine sunt acestea."
Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, daca luam decizia de a trimite la munca in Israel proprii salariati, va trebui in aceeasi masura sa respectam prevederile legislative, referitoare la detasare sau delegare.
Dupa cum bine stim, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Intrucat in perioada delegarii salariatul trebuie sa indeplineasca aceleasi atributii de serviciu doar ca acestea sunt realizate in afara locului sau de munca, nu trebuie sa fie indeplinite conditii suplimentare.
Asa cum spune legislatia in vigoare, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In situatia in care salariatii sunt detasati, vom inregistra detasare in registrul general de evidenta a salariatilor.
Daca activitatea se va desfasura in interesul dumneavoastra in calitate de angajator si veti plati salariile salariatilor trimiterea temporara a salariatilor in Israel reprezinta delegarea acestora. Delegarea nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.
Mare atentie asupra faptului ca angajatorul trebuie sa ii comunice in timp util saslariatului toate informatiile necesare plecarii catre Israel, precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
Intrucat informatiile prevazute mai sus la lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a incheia un act aditional, in conditiile legii.
Intrucat se schimba locul de munca, veti asigura efectuarea examenului medical prin medicul de medicina muncii.
Totodata, va veti interesa in Israel cu privire la legislatia aplicabila in astfel de cazuri intrucat poate stabili obligatii in sarcina angajatorilor care trimit salariati in acest stat.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro