Vouchere de vacanta - ce avantaje au angajatorii?

vouchere de vacanta scutire impozitvouchere de vacanta deductibile
Vouchere de vacanta - ce avantaje au angajatorii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rugam sa ne specificati avantajul angajatorului pentru acordarea voucherelor de vacanta, din punct de vedere fiscal. 2. Ce tipuri de contributii se aplica pentru voucherele de vacanta? Limita maxima este 1.450 lei?"
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 2931
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Voucherele de vacanta acordate potrivit legii nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale conform art.142 lit. r) din Codul fiscal:
 
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
 
r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii.
Contributia la sistemul de sanatate nu se datoreaza pentru voucherele acordate potrivit legii in baza art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:
(2) Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4)  lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142.
Contributia asiguratorie pentru munca  nu se datoreaza pentru voucherele de vacanta acordate potrivit legii in baza art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal:
 
(2) Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca sumele prevazute la art. 142.
 
Astfel, voucherele de vacanta nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt acordate potrivit legii. Prin urmare, trebuie vazut ce inseamna potrivit legii.
 
Conform art. 1 alin. (4) din OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta mai sus citat  nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel stabilit in conditiile legii.
 
Astfel, in anul 2022 cuantumul voucherelor de vacanta ce se poate acorda fara contributii sociale este de 15.300 (2550 lei x 6 unde 2550 reprezinta salariul de baza minim brut pe tara in 2022).
 
In consecinta, daca se acorda suma de 1450 lei/an/salariat sub forma voucherelor de vacanta, nu se calculeaza contributii sociale. Impozitul pe venit se datoreaza indiferent de valaorea voucherelor de vacanta acordate in baza art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.
 
Pentru salariat reprezinta avantaj in natura la stabilirea impozitului pe venit in baza art 76 alin. (3) lit. h).
 
In ceea ce priveste deductibilitatea la calculul impozitului pe profit, conform art. 25 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal:
 
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
c) cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii;
 
Astfel, voucherele de vacanta in limita sumei de 15.300 lei in anul 2022 sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
 
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacanta scutire impozitvouchere de vacanta deductibile

Data aparitiei: 26 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vouchere de vacanta - ce avantaje au angajatorii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]