"Va rugam sa ne specificati avantajul angajatorului pentru acordarea voucherelor de vacanta, din punct de vedere fiscal. 2. Ce tipuri de contributii se aplica pentru voucherele de vacanta? Limita maxima este 1.450 lei?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 2931
Raspunsul specialistilor:
Voucherele de vacanta acordate potrivit legii nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale conform art.142 lit. r) din Codul fiscal:
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii.
Contributia la sistemul de sanatate nu se datoreaza pentru voucherele acordate potrivit legii in baza art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:
(2) Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142.
Contributia asiguratorie pentru munca nu se datoreaza pentru voucherele de vacanta acordate potrivit legii in baza art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal:
(2) Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca sumele prevazute la art. 142.
Astfel, voucherele de vacanta nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt acordate potrivit legii. Prin urmare, trebuie vazut ce inseamna potrivit legii.
Conform art. 1 alin. (4) din OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta mai sus citat nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel stabilit in conditiile legii.
Astfel, in anul 2022 cuantumul voucherelor de vacanta ce se poate acorda fara contributii sociale este de 15.300 (2550 lei x 6 unde 2550 reprezinta salariul de baza minim brut pe tara in 2022).
In consecinta, daca se acorda suma de 1450 lei/an/salariat sub forma voucherelor de vacanta, nu se calculeaza contributii sociale. Impozitul pe venit se datoreaza indiferent de valaorea voucherelor de vacanta acordate in baza art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.
Pentru salariat reprezinta avantaj in natura la stabilirea impozitului pe venit in baza art 76 alin. (3) lit. h).
In ceea ce priveste deductibilitatea la calculul impozitului pe profit, conform art. 25 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal:
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
c) cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii;
Astfel, voucherele de vacanta in limita sumei de 15.300 lei in anul 2022 sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<