Intrebare: Pentru a implementa in companie posiblitatea semnarii contractelor de munca cu semnatura electronica avansata, ce clauza ar trebui introdusa in modelul de contract individual de munca?
Raspunsul specialistilor:
OUG 36/2021 privind utilizarea semnaturii electronice in domeniul relatiilor de munca, si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 474 din 6 mai 2021, aprobata cu modificari prin Legea nr. 208/2021, publicata in Monitorul Oficial nr. 720 din 22 iulie 2021, a modificat Codul muncii, introducand intre clauzele esentiale ale contractului si:
”o) procedurile privind utilizarea semnaturii electronice, semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate”.
Astfel printre clauzele esentiale ale contractului de munca se va gasi si clauza privind procedura utilizarii semnaturii electronice, semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate.
Conform art. 16 alin. (16) din Codul muncii, angajatorul nu poate obliga persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul sa utilizeze semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata la incheierea, modificarea, suspendarea sau, dupa caz, la incetarea contractului individual de munca.
Angajatorul poate suporta, pentru el si pentru angajatii sai, cheltuielile pentru achizitionarea semnaturilor electronice avansate sau semnaturilor electronice calificate, utilizate pentru semnarea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca/securitatii si sanatatii in munca.
Cheltuielile efectuate de angajator pentru achizitionarea semnaturilor electronice avansate sau a semnaturilor electronice calificate, reprezinta cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
Utilizarea semnaturii electronice este facultativa, oricare dintre parti putandu-se opune acestei optiuni.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<