Analizam mai jos situatia in care o persoana a prezentat la angajare o adeverinta de la medicul de familie in care se precizeaza faptul ca este clinic sanatos. Dupa angajare persoana in cauza a fost trimisa la medicul de medicina a muncii pentru efectuarea controlului medical periodic. Vom stabili in ce masura contractul de munca este valabil date fiind conditiile de incheiere amintite.
Solutia consultantului:
Art. 8 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
Potrivit art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006, una dintre obligatiile ce ii revin angajatorului, in vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, este sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
Totodata, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea
sanatatii lucratorilor (art. 13 si urm.), examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
Asadar, trebuie retinut ca examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze.
Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la aceasta hotarare.
Medicul specialist de medicina a muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
In baza celor prezentate apreciem ca examenul medical la angajarea in munca pentru lucratorii care
urmeaza a fi angajati prin serviciile oferite de medicii specialisti de medicina a muncii este obligatoriu.
Potrivit art. 52 lit. a) din Hotararea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, fapta constand in neasigurarea de catre angajatori din orice domeniu de activitate, public si privat, a examinarilor medicale, prin medicii de medicina a muncii, la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de munca si a controlului medical periodic al lucratorilor, conform reglementarilor legale in vigoare privind supravegherea starii de sanatate si a expunerii profesionale a tuturor lucratorilor prin servicii de medicina a muncii.
De asemenea, conform art. 53 lit. j) din aceeasi lege, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei pentru persoanele juridice, fapta constand in nerespectarea recomandarilor medicale ca urmare a examinarilor medicale la angajare si a controalelor medicale periodice. Totodata, in conformitate cu lit. u) din acelasi articol, constituie contraventie si este sanctionata cu amenda in cuantumul precizat anterior, nerespectarea masurilor si termenelor ce se impun angajatorului conform legislatiei legale privind sanatatea si securitatea lucratorilor.
Rezulta astfel din toate aceste dispozitii legale aplicabile ca angajatorii au obligatia sa angajeze personal numai in urma efectuarii examenului medical la angajare de catre medicul de medicina a muncii.
Art. 27 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, iar alin. (2) stabileste ca nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
Totodata, conform alin. (3) din acelasi articol, competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
Asadar, conform legii, certificatul medical atesta faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea unei anumite munci. Cel care are competenta de a constata aptitudinea unei persoane pentru prestarea unei anumite munci sau, altfel spus, de a constata aptitudinea persoanei in raport cu profesia/functia si locul de munca unde isi va desfasura activitatea, este medicul specialist de medicina a muncii.
Din aceasta perspectiva, opinia pe care o imbratisez este ca o persoana poate fi angajata in munca in urma controlului medical efectuat prin serviciile specializate de medicina a muncii, singurul in masura sa se pronunte asupra aptitudinii persoanei de a presta o anumita munca fiind medicul de medicina a muncii. Astfel, opinia mea este ca adeverinta eliberata de medicul de familie in care se precizeaza faptul ca persoana este clinic sanatoasa nu poate substitui examenul efectuat prin serviciile de medicina a muncii, care atesta aptitudinea in munca a salariatului.
In concluzie, apreciez ca examenul medical la angajarea in munca este obligatoriu de a fi efectuat prin serviciile specializate de medicina a muncii, medicul de medicina a muncii putand solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat, potrivit alin. (6) indice 1 al art. 16 din Hotararea Guvernului nr. 355/2007, astfel cum a fost introdus prin Hotararea Guvernului nr. 1.169/2011.
Nerespectarea obligatiei de a angaja in munca in baza unui certificat medical care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci atrage nulitatea contractului individual de munca.
Insa aceasta nulitate apreciez ca poate fi acoperita in baza art. 57 alin. (3) din Codul muncii, republicat, care prevede ca nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.