Ce se petrece in cazul in care angajatorul doreste sa acorde bonusuri si avertisment aceluiasi salariat

abatere disciplinarabonusuri salariatsanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 Un angajat care aduce beneficii companiei in care lucreaza ar trebui recompensat, dar acelasi angajat poate fi si sanctionat disciplinar, in acelasi timp.


Chiar daca activitatea unui salariat este demna de lauda, acest lucru nu exlcude faptul ca acesta poate fi sanctionat disciplinar, daca purtarea sa o cere.


"Intrebarea mea ar fi: putem sa-i dam avertisment scris unui angajat, la inceputul lunii si la mijloc sa-i facem plata de bonus?" se intreba cineva in cadrul site-ului PortalInstitutiiPublice.ro


La nivelul angajatorului trebuie sa existe stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern obiectivele individuale de performanta si criteriile de evaluare a activitatii profesionale, conform Legii 53/2003 – Codul muncii.

Astfel, la finalul executarii unui contract sau anual, activitatea salariatilor este supusa evaluarii, aceasta finalizandu-se cu un raport de evaluare semnat atat de angajator, cat si de salariat.

In functie de rezultatele respectivului raport de activitate angajatorul poate oferi bonusuri, daca politica companiei si legislatia in vigoare permit acest lucru.

Conform art.248 din Codul Muncii, salariatul care a savarsit abateri disciplinare risca urmatoarele:

 "Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;"


Cu mentionarea din art.251:

 "(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile."

In situatia mentionata mai sus, salaritul poate primi bonus pentru activitatea prestata, dar si avertisment scris pentru abateri disciplinare.

Citeste mai multe pe PortalInstitutiiPublice



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abatere disciplinarabonusuri salariatsanctiune disciplinara

Data aparitiei: 28 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce se petrece in cazul in care angajatorul doreste sa acorde bonusuri si avertisment aceluiasi salariat Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]