Ce se petrece in cazul in care angajatorul doreste sa acorde bonusuri si avertisment aceluiasi salariat

Mara Dobrin
Mara Dobrin
28 Octombrie 2016
28 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
abatere disciplinarabonusuri salariatsanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 Un angajat care aduce beneficii companiei in care lucreaza ar trebui recompensat, dar acelasi angajat poate fi si sanctionat disciplinar, in acelasi timp.


Chiar daca activitatea unui salariat este demna de lauda, acest lucru nu exlcude faptul ca acesta poate fi sanctionat disciplinar, daca purtarea sa o cere.


"Intrebarea mea ar fi: putem sa-i dam avertisment scris unui angajat, la inceputul lunii si la mijloc sa-i facem plata de bonus?" se intreba cineva in cadrul site-ului PortalInstitutiiPublice.ro


La nivelul angajatorului trebuie sa existe stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern obiectivele individuale de performanta si criteriile de evaluare a activitatii profesionale, conform Legii 53/2003 – Codul muncii.

Astfel, la finalul executarii unui contract sau anual, activitatea salariatilor este supusa evaluarii, aceasta finalizandu-se cu un raport de evaluare semnat atat de angajator, cat si de salariat.

In functie de rezultatele respectivului raport de activitate angajatorul poate oferi bonusuri, daca politica companiei si legislatia in vigoare permit acest lucru.

Conform art.248 din Codul Muncii, salariatul care a savarsit abateri disciplinare risca urmatoarele:

 "Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;"


Cu mentionarea din art.251:

 "(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile."

In situatia mentionata mai sus, salaritul poate primi bonus pentru activitatea prestata, dar si avertisment scris pentru abateri disciplinare.

Citeste mai multe pe PortalInstitutiiPublice




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]