Potrivit unei declaratii facute saptamana aceasta, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, majorarea indemnizatiei pentru cresterea copiilor de la 75% la 85% din media veniturilor nete ar urma sa influeze cu precadere situatia parintilor cu venituri mici, respectiv, pentru mai mult de 80.000 de persoane. Calculele actuale arata ca, in total, sunt in plata circa 160.000 de beneficiari care vor primi in noiembrie banii cuveniti pentru luna anterioara.
"Majorarea la 85% a indemnizatiei pentru cresterea copiilor are impact in special pentru beneficiarii cu venituri mici, peste 80.000 de persoane (circa 50% din total) situand-se la valoarea minima de 600 lei. in privinta impactului bugetar, cheltuiala lunara va fi de aproximativ 150 milioane lei, cu circa 10 milioane lei mai mult fata de cheltuielile anterioare. Pana la sfarsitul anului a fost estimat un impact de circa 20 milioane lei, reprezentand efortul suplimentar pentru plati in lunile noiembrie si decembrie", a declarat ministrul Muncii.
In legatura cu sursa de finantare, Mariana Campeanu a precizat ca "sumele pot fi suportate din bugetul alocat MMFPS fara a fi depasite alocarile prin legea bugetara anuala".
Incepand cu luna octombrie 2012, potrivit reglementarilor cuprinse in Legea de aprobare a OUG nr.124/2011, persoanele aflate in plata vor beneficia de majorarea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copiilor de la 75% la 85% din veniturile medii nete lunare. Procentul de 85% se aplica si la persoanele care vor naste, vor adopta sau vor lua in plasament sau in tutela un copil, incepand cu aceasta luna.
Actul normativ mentine cele doua variante de concediu si cele doua limite maxime ale indemnizatiei de 1.200 lei pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani si 3.400 lei pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau trei ani - in cazul copilului cu handicap.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Sursa: costelgilca.ro