Va informam ca, in data de 26 martie Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul asistentei sociale, proiect al carui parcurs legislativ a inceput pe 7 septembrie 2023 cand a fost prezentat in prima lectura in sedinta de Guvern.
- Legea asistentei sociale nr. 292/2011;
- Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in serviciile sociale;
- Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice;
- Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania;
- OUG nr. 113/2011 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala;
- OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al functiei publice specifice de inspector social si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Sunt reglementari clare, ferme si curajoase care stabilesc limitele in care se desfasoara activitatea furnizorilor de servicii sociale in interesul oamenilor. Legea intareste asistenta sociala la nivelul comunitatilor mici.
Se modifica modalitatea de finantare a serviciilor sociale pe principiul ”finantarea urmeaza beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai usor de urmarit.
Se consolideaza rolul inspectorului social si capacitatea functionala a Inspectiei Sociale.
Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliati gratuit de catre reprezentantii ANPIS, astfel incat sa cunoasca toate obligatiile pe care le au potrivit legislatiei.
Niciun serviciu social nu va mai putea functiona, nici macar provizoriu, fara controlul in teren al inspectorilor sociali.
Va fi infiintat registrul national electronic de evidenta a persoanelor beneficiare de servicii sociale si revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel inspectorii care fac verificarile din teren vor avea, in timp real, toate datele necesare.
Pentru prima data se introduc sanctiuni penale pentru furnizarea de servicii fara licenta.
Amenzile cresc de 5 ori, pana la 100.000 de lei.
”Le multumesc tuturor celor care s-au implicat in procesul de elaborare a noii legi: organizatii neguvernamentale, Avocatul Poporului, Colegiul National al Asistentilor Sociali, reprezentanti ai cultelor religioase, mediul universitar, organizatii patronale si sindicale, UNICEF, Banca Mondiala. Aceast proiect este un rezultat important, dar trebuie sa continuam munca impreuna in procesul de implementare a reformei asistentei sociale si regenerarea increderii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale. Proiectul de lege merge la promulgare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acordare tichete de masa. ConditiiIntrebare: Suntem o pizzerie-restaurant cu peste 100 de angajati. Avem personal cu norma intreaga si cu timp partial, in ambele cazuri cu o repartizare inegala a numarului de ore de lucru /zi. In contractul de munca avem pentru toti angajatii formularea urmatoare : Acordarea tichetelor de masa, anume un tichet la una zi lucratoare(exceptie in zilele de concediu medical, concediu de odihna, zile invoite). Ne intereseaza mai multe aspecte legate de acordarea tichetelor de masa. - Se pot acorda tichete de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatore legala nu este munca suplimentaraIntrebare: Angajatii au semnat un acord de efectuare ore suplimentare in data de 24.01.2025 (8 ore suplimentare), iar in data de 24.01.2025 nu s-au prezentat la munca. Poate fi considerata, in virtutea acordului pe care si l-au dat pentru orele suplimentare ziua de 24.01.2025 ca absenta nemotivata si demarata o cercetare disciplinara pentru a fi sanctionati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<