In data de 09.08.2012 copilul implineste varsta de 2 ani iar angajata revine din concediul pentru cresterea copilului.
Societatea a intrat in faliment si doreste sa disponibilizeze salariata.
Salariata mai are dreptul la preaviz?
In prezent societatea falimentara mai are doi salariati.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Raspuns: Potrivit art. 86 alin. (5) din Legea 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.
Art. 86 alin. (6) din acelasi act normativ prevede ca prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
Asadar, dreptul de a concedia salariatii unei societati intrate in insolventa apartine administratorului judiciar si lichidatorului, care sunt scutiti de formalitatile prevazute de lege cu privire la concedierea colectiva a personalului, fiind obligati sa respecte doar termenul de preaviz (care fata de modificarile Codului muncii apreciez ca este de 20 de zile lucratoare).
Prin urmare, in situatia de exceptie cand angajatorul se afla sub incidenta Legii 85/2006 , fiind deschisa procedura de insolventa, pentru desfacerea contractelor individuale de munca ale salariatilor este prevazuta o procedura de exceptie in dispozitiile art. 86 din lege, derogatorie de la dreptul comun – Codul muncii , insa in mod obligatoriu cu acordarea preavizului la concediere.