Romanii care nu indeplinesc stagiul de cotizare pentru pensionare ar putea avea motive de bucurie in curand. Termenul pentru cumpararea vechimii in munca necesara pensionarii pentru limita de varsta va fi prelungit pana la data de 31 decembrie 2024, a anuntat recent ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
De asemenea, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) a lansat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de Urgenta privind domeniul pensiilor publice, observa Agerpres:
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare.
"Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpararii vechimii in munca necesare pensionarii pentru limita de varsta, termenul fiind prelungit pana la data de 31 decembrie 2024. Persoanele interesate - care nu indeplinesc conditia unui stagiu minim de cotizare - pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limita de varsta pot cumpara vechime pentru o perioada de maximum 6 ani anterioara datei incheierii contractului de asigurare sociala", a scris Bucura pe Facebook.
Cum se va cumpara vechimea in munca?
Precizam ca plata contributiei se efectueaza intr-o singura transa sau in transe lunare pana la termenul de 31 decembrie 2024.
Cine poate cumpara vechime in munca?
Pot cumpara vechime in munca cetatenii romani din tara sau din strainatate care nu sunt pensionari si care nu au fost asigurati in sistemul public de pensii.
"Venitul pentru care se achita contributia de asigurari sociale nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului de asigurare. Cota de contributie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie sa se prezinte la Casa teritoriala de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procura speciala, cu cartea de identitate sau pasaport, dupa caz", a declarat ministrul Muncii pe reteaua de socializare.
La nivel national, au fost incheiate 28.516 contracte de asigurare sociala cu plata retroactiva (cumpararea de vechime) pentru care s-au platit 336.885.881 de lei, a tinut sa precizeze ministrul muncii.
Conform proiectului de lege publicat pe site-ul ministerului Muncii, textul legii s-ar modifica in urmatorul mod:
Art. II Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum si pentru adoptarea unor masuri in domeniul asigurarii unor persoane in sistemul public de pensii, aprobata cu modificari prin Legea nr. 168/2021, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 883 din 28 septembrie 2020, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul II, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. II - (1) Pana la data de 31 decembrie 2024, persoanele prevazute la art. I pot incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1. Modelul actului aditional la contractul de asigurare sociala este prevazut in anexa nr. 2."
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor, detalii AICI >>>
2. La articolul V, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. V - (1) Plata contributiei de asigurari sociale datorate se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 31 decembrie 2024.
(3) In situatia in care, la data de 31 decembrie 2024, contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate."
In nota de fundamentare a proiectului, se poate vedea si ca:
Totodata se propune modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2021 privind unele masuri din domeniul pensiilor publice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 362 din 19 decembrie 2022 potrivit careia, termenul de incadrare in categoria functiilor contractuale prevazut la art. 1 se
prelungeste pana la data de 31 august 2024.
Avand in vedere Planul National de Redresare si Rezilienta din cadrul R6. Reforma sistemului public de pensii, Investitia 10. Eficienta operationala si servicii electronice avansate pentru sistemul national de pensii prin digitalizare, Jalon 240 -Sistemul informatic din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice si I9.
Sustinerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate in plata, Jalon 239 -Toate dosarele de pensii recalculate...
mai multe aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare minori. Repausul saptamanalIntrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cumul CIM. Baza de calcul CAS. Contract de mandatIntrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<