"Incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore, in medie, pe luna, in anul 2017, reprezentand 8,735 lei/ora", se arata in proiectul de hotarare de guvern semnat de noul ministru al Muncii, Olguta Vasilescu.
Majorarea salariului minim duce la cresterea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului
Aceasta majorare va conduce la cresterea automata a limitei minime a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. In acest context, incepand cu data de 1 februarie 2017, indemnizatia de crestere a copilului va fi de 1.232,5 lei (adica 85% din 1.450 de lei), ceea ce inseamna ca va creste cu 170 de lei. In momentul de fata, indemnizatia minima este de 1.062,5 lei, dat fiind faptul ca reprezinta 85% din 1.250 de lei, valoarea salariului minim in momentul de fata.
Incepand cu data de 1 iulie 2016, salariatii nu mai opteaza pentru CCC (concediu crestere copil) de 1 an. In schimb, solicitantul CCC poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, perioada in care va beneficia si de o indemnizatie lunara.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul HR-istului
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Daca in ultimii 2 ani solicitantii CCC au realizat venituri timp de 12 luni si apoi nu mai realizeaza deloc venituri, vor putea beneficia de CCC si indemnizatia aferenta. Atentie la faptul ca discutam despre un cuantum al indemnizatiei diferit daca salariatul nu a realizat deloc venituri in ultimele 12 luni.
Mai multe despre CCC si indemnizatia de crestere a copilului aici >>>