Vesti bune pentru parintii de gemeni, tripleti si multipleti, avand in vedere ca vor avea beneficii in plus, dupa ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022.
Indemnizatia de crestere a copilului s-a majorat
Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizatiei lunare pentru copiii nascuti din sarcini gemelare, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil in conditiile prevazute de lege, informeaza
Ministerul Muncii. Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare
Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema, detalii AICI >>>
Normele metodologice adoptate clarifica si procedura in cazul cumulului de drepturi pentru copiii intre 0-2 ani si copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acorda si in cazul copiilor nascuti in timpul in care parintii primesc deja indemnizatia pentru cresterea altui copil.
De asemenea, sunt acordate unele facilitati fiscale pentru parinti prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obtinut de parinte in perioada concediului pentru cresterea copilului. Astfel, plafonul urca de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.
Hotararea adoptata de Executiv asigura intrarea in vigoare a prevederilor prin care a fost transpusa in legislatia nationala Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor si de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului si care vizeaza repartizarea echitabila a responsabilitatilor de ingrijire a copilului intre barbati si femei, asigurarea unui echilibru intre viata profesionala si cea privata a acestora si cresterea posibilitatii ca parintele care nu a solicitat initial concediu pentru cresterea copilului sa isi exercite acest drept.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<