Ocupariile viitorului - ce meserii vor aparea in COR? Guvernul confirma necesitatea acestor profesionisti

expert in dezvoltare durabilanoi meserii romaniaDezvoltarea profesionalainverzirea urbana
Ocupariile viitorului - ce meserii vor aparea in COR? Guvernul confirma necesitatea acestor profesionisti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului, in parteneriat cu Fundatia WorldSkills Romania, a organizat ieri, 10 noiembrie a.c, Conferinta internationala de lansare a raportului de cercetare „Atlasul profesiilor si competentelor in domeniul inverzirii urbane”. Fenomenul inverzirii urbane a luat amploare in ultimii ani, devenind o prioritate la nivel international, mai ales in contextul incalzirii globale si schimbarilor climatice.
 

Meseria de expert in dezvoltare durabila

 
„Se vorbeste tot mai des in spatiul public despre dezvoltare durabila si despre rezilienta in fata schimbarilor climatice. Pentru a putea face fata noilor provocari avem nevoie de profesionisti. Romania este prima tara din UE care a dezvoltat un standard ocupational pentru meseria de expert in dezvoltare durabila. Acum avem si un atlas al profesiilor din domeniul inverzirii urbane. Trebuie sa le promovam din cel putin doua motive: resursa umana este esentiala in tranzitia catre dezvoltare durabila; tinerii din Romania au nevoie de oportunitati pentru a-si dezvolta o cariera fara sa paraseasca tara”, a declarat László Borbély.
 
Institutiile publice ar putea avea angajati experti in tranzitia verde si tranzitia digitala, conform declaratiilor facute in cadrul conferintei de catre Violeta Vijulie, presedintele Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
 

Dezvoltarea profesionala in domeniul inverzirii urbane

 
Printre cei care au mai luat cuvantul se numara ES Roelof Van Ees, Ambasadorul Regatului Tarilor de Jos in Romania si profesionisti din administratia publica, mediul de business si domenii care sprijina inverzirea globala. Conferinta a avut 3 paneluri, cu 14 invitati si 3 moderatori pe temele: „Perspective de dezvoltare in domeniul inverzirii urbane. Oportunitati, provocari, solutii”, „De ce este atat de importanta dezvoltarea profesionala in domeniul inverzirii urbane?”, „Formare profesionala pentru dezvoltarea domeniului de inverzire urbana”.
 
Printre concluziile si recomandarile raportului de cercetare se numara:
 
  1. Inverzirea urbana poate fi definita ca o solutie bazata pe natura care sustine dezvoltare durabila;
  2. Elementele de inverzire urbana se regasesc in activitatile specifice din domeniile: peisagistica, arhitectura, urbanism, constructii, horticultura, insa este necesara adaugarea unor noi activitati;
  3. Spectrul ocupatiilor relevante pentru inverzirea urbana se poate extinde si catre domeniile: biologie, geografie, geodezie, sociologie, economie, politologie, administratie publica, educatie, resurse umane, asistenta sociala.
 
Este necesara crearea unor structuri de informare-formare-inovare pe tema inverzirii urbane, mai informeaza Guvernul Romaniei, intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei.
 
Pentru informatii oferite de profesionistii in managementul deseurilor, obligatii datorate Fondului de Mediu si cadrul legislativ puteti citi pe emediu >>>
 
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
expert in dezvoltare durabilanoi meserii romaniaDezvoltarea profesionalainverzirea urbana

Data aparitiei: 11 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ocupariile viitorului - ce meserii vor aparea in COR? Guvernul confirma necesitatea acestor profesionisti Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]