Despre faptul ca la nivel de Uniune Europeana a fost propus un salariu minim adecvat, care ar trebui implementat pana in 2024, au mai fost purtate discutii de catre oficialii din Romania. In acest sens, la nivelul Ministerului Muncii exista deja un grup de lucru, in vederea transpunerii directivei europene in legislatia nationala.
Aceste informatii au fost impartasite de catre Cristian Vasilcoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), conform
Agerpres:
"Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale in vederea transpunerii directivei europene in legislatia nationala. Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai mai multor institutii care au atributii in domeniu, fie ca e vorba de institutii din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspectia Muncii sau institutii din afara ministerului precum Institutul National de Statistica", a mentionat Cristian Vasilcoiu, la prezentarea raportului "Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politica publica".
Din ceea ce a declarat Vasilcoiu, reiese ca se merge pe varianta ca salariul minim sa reprezinte 50% din salariul mediu:
"Mergem pe varianta ca salariul minim sa reprezinte 50% din salariul mediu pentru ca, in Romania nu calculeaza nimeni salariul median in mod oficial. Si, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificari si alte calcule pe care sa le faca INS in plus, dar directiva ne da posibilitatea sa alegem intre cele doua variante - si, implicit, in aceasta situatie, alegem varianta ca salariul minim sa fie 50% din salariul mediu", a mai adaugat Cristian Vasilcoiu.
Va reamintim ca potrivit ultimelor legiferari europene, Romania, dar si alte state europene, membre ale Uniunii Europene trebuie sa implementeze venitul minim european adecvat pana in 2024. Aceste aspecte sunt binevenite, avand in vedere ca salariatii romani vor avea doar de castigat, fiindca veniturile lor minime ar creste simtitor, conform unei analize realizate de reprezentantii EY Romania, citata de Agerpres.
Nu este un secret faptul ca, din cele mai recente date Eurostat cu privire la salariul minim lunar, reiese ca Romania se pozitioneaza printre ultimele tari din UE, pe locul 20 din 22, doar inaintea Ungariei si Bulgariei, pe o scara a acestui indicator cuprins intre 2.387 euro in Luxemburg si 399 euro in Bulgaria. Romania are un salariu de aproximativ peste 600 de euro. Tema venitului minim este pozitionata in continuare cu prioritate pe agenda de lucru a institutiilor europene, in special ca anumite tari au nevoie ca aceste venituri minime sa creasca...mai multe despre
salariul minim aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<