Ministerul Muncii lucreaza la transpunerea directivei europene privind salariul minim

salariul minim adecvatsalariu minim european
Ministerul Muncii lucreaza la transpunerea directivei europene privind salariul minim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despre faptul ca la nivel de Uniune Europeana a fost propus un salariu minim adecvat, care ar trebui implementat pana in 2024, au mai fost purtate discutii de catre oficialii din Romania. In acest sens, la nivelul Ministerului Muncii exista deja un grup de lucru, in vederea transpunerii directivei europene in legislatia nationala.
 
Aceste informatii au fost impartasite de catre Cristian Vasilcoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), conform Agerpres:
 
"Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale in vederea transpunerii directivei europene in legislatia nationala. Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai mai multor institutii care au atributii in domeniu, fie ca e vorba de institutii din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspectia Muncii sau institutii din afara ministerului precum Institutul National de Statistica", a mentionat Cristian Vasilcoiu, la prezentarea raportului "Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politica publica".
 
Din ceea ce a declarat Vasilcoiu, reiese ca se merge pe varianta ca salariul minim sa reprezinte 50% din salariul mediu:
 
"Mergem pe varianta ca salariul minim sa reprezinte 50% din salariul mediu pentru ca, in Romania nu calculeaza nimeni salariul median in mod oficial. Si, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificari si alte calcule pe care sa le faca INS in plus, dar directiva ne da posibilitatea sa alegem intre cele doua variante - si, implicit, in aceasta situatie, alegem varianta ca salariul minim sa fie 50% din salariul mediu", a mai adaugat Cristian Vasilcoiu.
 
Va reamintim ca potrivit ultimelor legiferari europene, Romania, dar si alte state europene, membre ale Uniunii Europene trebuie sa implementeze venitul minim european adecvat pana in 2024. Aceste aspecte sunt binevenite, avand in vedere ca salariatii romani vor avea doar de castigat, fiindca veniturile lor minime ar creste simtitor, conform unei analize realizate de reprezentantii EY Romania, citata de Agerpres.
 
Nu este un secret faptul ca, din cele mai recente date Eurostat cu privire la salariul minim lunar, reiese ca Romania se pozitioneaza printre ultimele tari din UE, pe locul 20 din 22, doar inaintea Ungariei si Bulgariei, pe o scara a acestui indicator cuprins intre 2.387 euro in Luxemburg si 399 euro in Bulgaria. Romania are un salariu de aproximativ peste 600 de euro. Tema venitului minim este pozitionata in continuare cu prioritate pe agenda de lucru a institutiilor europene, in special ca anumite tari au nevoie ca aceste venituri minime sa creasca...mai multe despre salariul minim aici >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariul minim adecvatsalariu minim european

Data aparitiei: 10 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Muncii lucreaza la transpunerea directivei europene privind salariul minim Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]