Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
UPDATE 10.09.2019:
Ministrul Finantelor Publice a alcatuit un proiect de lege prin care pensiile speciale peste un anumit cuantum vor fi taxate, dupa ce "a uitat" sa le impoziteze prin OUG.
ATENTIE!
Proiectul de lege va fi dezbatut in Senat, iar deputatii vor avea votul decizional, momentan NU este in vigoare.
Stire initiala 7.08.2019
Va reamintim ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat pentru dezbatere publica proiectul de ordonanta care propune anumite masuri drastice, avand in vedere ca vorbim despre un deficit bugetar de aproape 2 miliarde de lei.
Finantele propun reducerea anumitor posturi de la stat, dar si intrarea in baza de calcul al contributiilor sociale in cazul tichetelor cadou, altele decat cele cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
Vor fi exceptate de la plata contributiilor sociale tichetele cadou acordate de angajator/platitor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoana....citeste mai multe despre rectificarea bugetara aici >>>
Ramane intrebarea - ce se petrece cu impozitarea pensiilor speciale?
Initial, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, anuntase ca urmeaza sa introduca impozitarea pensiilor speciale odata cu rectificarea bugetara. Proiectul de Ordonanta a fost publicat marti, 6 august 2019, dar nu este mentionat nimic despre aceasta masura anuntata anterior.
Impozitarea pensiilor speciale care au fost obtinute fara respectarea principiului de contributivitate nu poate fi gasita nicaieri.
E-Juridic relata la inceputul lunii august ca o varianta de "taxare" a pensiilor speciale era, dupa cum urmeaza: sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, intre 7.000 de lei si 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depaseste 7.000 de lei si de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 de lei...citeste mai multe aici >>>
Totusi, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a anuntat in urma cu 2 zile ca va continua aceasta masura, in sensul ca pensiile speciale vor fi impozitate:
"Eu merg mai departe. (Masura - n. r.) nu e in ordonanta (proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare - n. r.) pentru ca este un mecanism la care inca se lucreaza si vom vedea in ce forma mergem mai departe, avand in vedere ca si in Parlament exista doua initiative legislative, stiti foarte bine, si atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern intr-o forma sau alta, vedem, fie ordonanta, fie proiect de lege, care in septembrie ar trebui sa fie inchis ca si subiect si mai ales as fi foarte interesat sa vad acolo acei parlamentari care, stiti foarte bine, spuneau ca fac foarte multe si acum vor avea ocazia sa faca ce au spus", a concluzionat ministrul.
Ramane de vazut ce se va intampla cu pensiile speciale, in cele din urma. Legislatia Muncii va reveni cu detalii in acest sens.