Rectificarea bugetara si IMPOZITAREA pensiilor speciale. MFP a uitat de aceasta masura?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
18 Septembrie 2019
18 Septembrie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
impozitare pensii speciale 2019impozit pensii specialerectificare bugetara 2019tichete cadou contributii sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 18.09.2019


Pensiile speciale ar putea fi taxate suplimentar, avand in vedere ca in data de 18.09.2019 proiectul de lege depus recent de catre ministrul Finantelor a primit vot favorabil de la Senat. Totusi, a fost adoptat de Senat, dar cu amendamente, in sensul ca a fost adaugat faptul ca se va respecta principiul contributivitatii la aplicarea taxei despre care vorbim.
 
In acest context, daca cuantumul pensiei va depasi plafonul de 7.000 de lei, ca urmare a aplicarii principiului contributivitatii, suma netaxabila reprezinta nivelul acestui cuantum, prevede amendamentul.
 
Pentru veniturile intre 7.001 si 10.000 de lei procentul de 30% al taxei se aplica diferentei care depaseste 7.000 de lei.
 
Pensiile speciale cuprinse intre 7.000 si 10.000 de lei vor fi taxate cu 30%, iar ceea ce depaseste 10.000 de lei, cu 50%.
 
ATENTIE! Legea NU este inca in vigoare, Senatul fiind prima camera sesizata. Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, aceasta fiind for decizional. 
 

UPDATE 10.09.2019:

Ministrul Finantelor Publice a alcatuit un proiect de lege prin care pensiile speciale peste un anumit cuantum vor fi taxate, dupa ce "a uitat" sa le impoziteze prin OUG. 

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici propune o taxa pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta primite in baza unor legi si statute speciale.
 
"Conform informatiilor furnizate de Casa Nationala de Pensii pentru un numar de 9.312 beneficiari de pensii de serviciu in plata la sfarsitul lunii iunie 2019, din total sume cuvenite in cuantum de 105.706.216 lei, partea suportata din bugetul asigurarilor sociale de stat bazata pe contributivitate reprezinta aproximativ 16,9%, iar cea fara contributivitate, suportata de la bugetul de stat, reprezinta aproximativ 83,1%. Se constata ca in cazul pensiilor mai mari de 10.000 lei lunar componenta bazata pe necontributivitate este dominanta comparativ cu cea bazata pe contributivitate", se arata in expunerea de motive.

ATENTIE!

Proiectul de lege va fi dezbatut in Senat, iar deputatii vor avea votul decizional, momentan NU este in vigoare.


Stire initiala 7.08.2019

Va reamintim ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat pentru dezbatere publica proiectul de ordonanta care propune anumite masuri drastice, avand in vedere ca vorbim despre un deficit bugetar de aproape 2 miliarde de lei.

Finantele propun reducerea anumitor posturi de la stat, dar si intrarea in baza de calcul al contributiilor sociale in cazul tichetelor cadou, altele decat cele cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

Vor fi exceptate de la plata contributiilor sociale tichetele cadou acordate de angajator/platitor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoana....citeste mai multe despre rectificarea bugetara aici >>>



Ramane intrebarea - ce se petrece cu impozitarea pensiilor speciale?

Initial, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, anuntase ca urmeaza sa introduca impozitarea pensiilor speciale odata cu rectificarea bugetara. Proiectul de Ordonanta a fost publicat marti, 6 august 2019, dar nu este mentionat nimic despre aceasta masura anuntata anterior.


Impozitarea pensiilor speciale care au fost obtinute fara respectarea principiului de contributivitate nu poate fi gasita nicaieri.

E-Juridic relata la inceputul lunii august ca o varianta de "taxare" a pensiilor speciale era, dupa cum urmeaza: sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, intre 7.000 de lei si 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depaseste 7.000 de lei si de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 de lei...citeste mai multe aici >>>


Totusi, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a anuntat in urma cu 2 zile ca va continua aceasta masura, in sensul ca pensiile speciale vor fi impozitate:

"Eu merg mai departe. (Masura - n. r.) nu e in ordonanta (proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare - n. r.) pentru ca este un mecanism la care inca se lucreaza si vom vedea in ce forma mergem mai departe, avand in vedere ca si in Parlament exista doua initiative legislative, stiti foarte bine, si atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern intr-o forma sau alta, vedem, fie ordonanta, fie proiect de lege, care in septembrie ar trebui sa fie inchis ca si subiect si mai ales as fi foarte interesat sa vad acolo acei parlamentari care, stiti foarte bine, spuneau ca fac foarte multe si acum vor avea ocazia sa faca ce au spus", a concluzionat ministrul.


Ramane de vazut ce se va intampla cu pensiile speciale, in cele din urma. Legislatia Muncii va reveni cu detalii in acest sens.


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]