Noi reguli privind acordarea concediilor medicale. Adeverinta acordata salariatilor are un nou model

concediu medicalconcedii medicaleincapacitate de munca perioada de probaincapacitate temporara de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In Monitorul Oficial nr. 46 din 20 ianuarie 2016 a fost publicat ORDINUL nr. 8 din 13 ianuarie 2016 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006.


Conform actului, se aduc modificari importanta privind acordarea concediilor medicale. Iata cateva dintre cele mai importante modificari de care angajatorii, angajatii si medicii de medicina muncii trebuie sa tina cont:


1. Prin exceptie de la prevederile art. 17, alin. (4), certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 90 de zile, pentru persoanele a caror stare de sanatate a fost grav afectata in urma tragicului eveniment produs in clubul Colectiv din municipiul Bucuresti in data de 30 octombrie 2015. Aceasta prevedere va forma un nou articol, respectiv Art. 17^1.

2. Atunci cand certificatul de concediu medical se elibereaza in data de 1 a lunii cu durata de 30/31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1-30/1-31 a lunii respective. Se modifica art. 20.

3. Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate de munca este cea transmisa de institutia de la locul de sedere/resedinta. Se modifica art. 24.

4. In cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca pentru aceeasi afectiune, concediul medical se poate prelungi de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, in caz de internare, in etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, pana la 90 de zile calendaristice in decursul unui an, socotit de la prima zi de imbolnavire. Se modifica art. 25.

5. La externarea din spital, chiar si atunci cand spitalizarea dureaza o zi, se poate acorda un concediu medical de 1 - 7 zile calendaristice, iar in cazuri speciale, cu aprobarea medicului-sef de sectie, pana la maximum 21 de zile calendaristice. Se modifica art. 30.

4. Medicii curanti din unitatile sanitare cu paturi, care ingrijesc pacienti cu TBC, SIDA, neoplazii, vor elibera certificatele de concediu medical pe durata internarii asiguratilor. La externare, medicii curanti pot acorda concediu medical pana la 30/31 de zile calendaristice. In cazul pacientilor cu TBC medicii au obligatia sa indrume pacientul la cabinetul de pneumologie, la care va fi luat in evidenta. Se modifica art. 30.

5. Persoanele asigurate aflate in incapacitate temporara de munca, care au urmat un tratament in strainatate pentru afectiuni care nu pot fi tratate in tara, beneficiaza de concediu medical; certificatele de concediu medical se vor elibera de catre medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate, la o data ulterioara, insa nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara. Se modifica art. 32.

6. Persoanele asigurate care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de catre medicii curanti, in termen de maximum 5 zile de la data obtinerii avizului de la directiile de sanatate publica. Se modifica art. 33.

6. Medicul curant din spital va elibera certificatul de concediu medical numai in ziua externarii pacientului. Se modifica Art. 18.

7. Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia de a elibera asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical, conform modelului prevazut in anexa nr. 19. Se modifica art. 38.

8. Persoanele cu handicap asigurate vor beneficia, la cerere, de concediu pentru sarcina, dupa luna a 6-a de sarcina, astfel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice. Se modifica art. 43.

9. Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice de catre medicul de familie sau de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, care ia in evidenta si urmareste pe parcursul sarcinii gravida, pana la durata maxima prevazuta de lege. Se modifica art. 45.

10. Certificatul de concediu medical pentru lauzie se elibereaza de medicul curant de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30/31 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lauzie pana la durata maxima prevazuta de lege se face de medicul de familie care are in urmarire lauza. Se modifica art. 45.

11. Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 30/31 de zile calendaristice. Se modifica art. 50.

12. Beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav cu afectiuni care nu pot fi tratate in tara unul dintre parinti, tutorele, asiguratul caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau in plasament familial si care insoteste copilul la tratament in strainatate. Se modifica art. 53.

13. Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza. Se modifica art. 58.

14. Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara,  numai pentru luna in curs sau luna anterioara, si pentru afectiunile oncologice. Se introduce o noua litera, f) la art.17 din Norme.

  ANEXA
    (Anexa nr. 19 la norme)

    ANGAJATOR/CASA DE ASIGURARI DE SANATATE
    ...................................

    Nr. de inregistrare ............ data ..........


                    
               ADEVERINTA

    Prin prezenta se certifica ca domnul/ doamna ............................., CNP .........................., act de identitate ............., seria ............. nr. .............., eliberat de ................................. la data de ............................., cu domiciliul in ........................................, str. ....................... nr. ...., bl. ...., ap. ...., sectorul/judetul ......................., are calitate de persoana asigurata pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Prezenta adeverinta are o perioada de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii.

    Sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, declar ca datele din adeverinta sunt corecte si complete.

    Numarul de zile de concediu medical de care persoana asigurata a beneficiat in ultimele 12 luni este de .................. zile, pana la data de ......................., aferente fiecarei afectiuni in parte, dupa cum urmeaza:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cod de indemnizatie - Numar de zile de concediu medical in ultimele 12 luni:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
________________|____________________________________________
________________|____________________________________________
________________|____________________________________________
________________|____________________________________________




          Reprezentant legal angajator/ Presedinte - director general,
          ...........................................................


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalconcedii medicaleincapacitate de munca perioada de probaincapacitate temporara de munca

Data aparitiei: 03 Februarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi reguli privind acordarea concediilor medicale. Adeverinta acordata salariatilor are un nou model Nota: 3.82 din 5 - 54 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]