Persoanele care au beneficiat, din partea angajatorilor, de masurile de sprijin reprezentand indemnizatie in situatia suspendarii activitatii firmelor, in contextul epidemiologic actual, ar putea datora contributii la sistemul propriu de pensii pentru aceste sume.
In acest sens a fost publicat de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) un proiect de ordonanta de urgent care modifica mai multe aspecte fiscale, inclusiv referitoare la plata anticipata aferenta ultimului trimestru pentru impozitul pe profit.
Profesionistii asigurati in sistem propriu de pensii (in aceasta categorie intra, de exemplu, avocatii) vor avea obligatia, conform proiectului, sa achite contributia de asigurari sociale la sistemul propriu de pensii pentru indemnizatia de “
somaj tehnic” suportata de stat.
“(4) Persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor acordate potrivit art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, asigurate in sisteme proprii de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul propriu de pensii, in cotele prevazute de Codul fiscal”, se arata in proiectul amintit.
Aceste obligatii se aplica incepand cu obligatiile fiscale care au termen de declarare si plata in anul 2021.
Totodata, o alta propunere importanta consta in faptul ca persoanele fizice beneficiare ale somajului tehnic suportat de stat si persoanele care au beneficiat de indemnizatie conform art. XV din OUG 30, precum si parintii care au beneficiat de
zile libere prin OUG 147 nu vor putea dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent indemnizatiilor respective, pentru sustinerea ONG-urilor si pentru acordarea de burse private.
In acest sens, proiectul prevede:
“(5) Persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj sau din bugetul de stat, dupa caz, acordate potrivit art. XI si art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 aprobata cu modificari ÅŸi completari prin Legea nr. 59/2020,cu completarile ulterioare si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2020, precum si ale indemnizatiilor acordate potrivit art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu completarile ulterioare, nu pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent indemnizatiilor respective, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<