Pensii militare 2020: Mod de calcul, cererea si dosarul de pensionare

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 August 2020
20 August 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensii militaripensiile militarilorpensii de serviciupensii ocupationalelegea pensiilor
Pensii militare 2020: Mod de calcul, cererea si dosarul de pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
In 2020, noua lege a pensiilor militare, susÈ›inuta de MApN, este blocata in Comisia de Aparare. 
 
Proiectul prevede "interventiile legislative vizand includerea unor dispozitii cu privire la recalcularea tuturor pensiilor militare potrivit prevederilor legale privind salarizarea militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din cadrul administratiei penitenciare, in conditii identice/echivalente de functie si grad militar/profesional, sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale".
 
Deputatul PNL Ovidiu Raetchi, vicepresedinte al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor acuza partidul de opozitie pentru aceste amanari si amendamente. 
 
Puteti consulta aici forma sustinuta de MApN.

PREVEDERI ANTERIOARE


Din 2016, militarii si politistii beneficiaza de pensii ocupationale. Acestea au fost eliminate in anul 2011.

In Monitorul Oficial nr. 556 din 27 iulie 2015 a fost publicata Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Practic, se revine la legislatia anterioara.

Asadar, de la 1 ianuarie 2016, militarii si politistii dar si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare vor beneficia de prevederile Legii nr. 223/2015


Categoriile mentionate mai sus vor beneficia de pensie de serviciu, pensie de invaliditate si pensie de urmas.


Conform Legii, pensia de serviciu pentru limita de varsta se va obtine de catre militarii, politistii si functionarii publici cu stat special care implinesc varsta standard de pensionare. Acestia trebuie sa detina vechime efectiva de minim 25 de ani, din care minim 15 trebuie sa fie vechime in serviciu.

Varsta standard de pensionare va fi de 60 de ani, varsta la care se va ajunge prin cresteri treptate.

Cat despre pensia de serviciu anticipata, legea spune ca se va acorda persoanelor ce detin vechime de 25 de ani, cu minim 15 ani de vechime in serviciu, daca mai au 5 ani pana la atingerea varstei standard de pensionare si se afla in situatiile urmatoare:

- sunt trecuti in rezerva sau au incetat raporturile de serviciu dupa reorganizarea unor unitati si reducerea unor functii din statele de organizare si nu numai;

- sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere sau au incetat raporturile de serviciu dupa clasarea ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de catre comisia de expertiza medico-militara.

Administrarea sistemului pensiilor militare de stat se realizeaza prin case de pensii sectoriale.


In sistemul pensiilor militare de stat se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia de serviciu;
b) pensia de invaliditate;
c) pensia de urmas.

Pensia de serviciu poate fi:
a) pentru limita de varsta;
b) anticipata;
c) anticipata partiala.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii, conform art. 16 din prezenta lege:
a) au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta;
b) au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu.

Art. 16, alin. (2) prevede faptul ca varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, prevazuta la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege.

Conform art. 17 din Legea nr. 223 din 2015, sunt indreptatiti sa primeasca pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care indeplinesc cumulativ conditiile de vechime prevazute la art. 16 alin. (1) lit. b), au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani si se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;
b) sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

(2) La acordarea pensiei de serviciu anticipate, diminuarea varstei standard de pensionare cu 5 ani prevazuta la alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.

Conform art. 18, alin. (2) din prezenta lege, sunt indreptatiti la pensie de serviciu anticipata partiala militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu, si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;
b) sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Alineatul nr. 2 din articolul nr. 18 al prezentei legi prevede: "Cuantumul pensiei anticipate partiale pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special in activitate prevazuti la alin. (1) se calculeaza pentru numarul anilor de vechime in serviciu stabiliti in conditiile art. 3 lit. e), la care se adauga sporurile acordate conform art. 24."

Mai mult, tinem cont de faptul ca la implinirea varstei standard de pensionare, prevazuta de prezenta lege, pensia de serviciu anticipata partiala devine pensie de serviciu pentru limita de varsta, iar cuantumul pensiei militare se recalculeaza prin raportare la vechimea cumulata calculata la data trecerii in rezerva ori a incetarii raporturilor de serviciu.

Art. 19. - Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, care la data trecerii in rezerva ori a incetarii raporturilor de serviciu nu indeplinesc conditiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime in serviciu de cel putin 10 ani, beneficiaza de pensie de serviciu la implinirea varstei standard de pensionare pentru limita de varsta prevazuta de prezenta lege, pentru numarul anilor de vechime in serviciu, stabiliti in conditiile art. 3 lit. e), la care se adauga sporurile acordate conform art. 24.

Art. 20. - La implinirea varstei prevazute de prezenta lege pentru obtinerea pensiei militare de serviciu pentru limita de varsta, pensia de serviciu anticipata devine, din oficiu, pensie de serviciu pentru limita de varsta.

Art. 21. - (1) Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care, la data trecerii in rezerva/retragere sau incetarii raporturilor de serviciu, indeplinesc conditiile de vechime prevazute la art. 16 alin. (1) lit. b), au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta cu reducerea varstei prevazute la art. 16 alin. (2), astfel:

a) pentru activitate realizata in conditii de munca deosebite:





b) pentru activitate realizata in conditii de munca speciale si alte conditii:




(2) Reducerea varstei standard de pensionare, potrivit alin. (1) sau in alte conditii stabilite prin acte normative, nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 45 de ani.



Art. 28. - (1) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevazute la art. 3 lit. a)-c). La media obtinuta se adauga un spor de pana la 15% in conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale.
(2) Pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special pensionati in conditiile art. 19, 26 si 38, baza de calcul utilizata pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevazuta la alin. (1), actualizata la data deschiderii dreptului la pensie.
(3) Actualizarea prevazuta la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorarii soldei de functie/salariului de functie si soldei de grad/salariului gradului profesional, detinute la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu.
(4) Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate, precum si pentru personalul suspendat ca urmare a exercitarii unei functii de demnitate publica, care indeplineste, in aceasta perioada, conditiile de trecere in rezerva/incetare a raporturilor de serviciu cu drept la pensie, este cea prevazuta la alin. (1) si (2).
(5) In situatia in care baza de calcul stabilita potrivit alin. (3) este mai mica decat cea stabilita potrivit alin. (1), personalul aflat in misiune permanenta in strainatate poate opta pentru situatia cea mai avantajoasa.
(6) Pentru sotul/sotia, militar, politist sau functionar public cu statut special, aflat/aflata in concediu fara plata pentru a-si urma sotia/sotul trimisa/trimis in misiune permanenta in strainatate, in ultimii 5 ani anteriori indeplinirii varstei standard de pensionare, se utilizeaza ca baza de calcul media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate anteriori plecarii in misiune.
(7) Pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special detasati in afara institutiilor publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, pensia militara de stat se stabileste potrivit prevederilor art. 29.
(8) La stabilirea venitului brut nu se au in vedere dispozitiile Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare.



Cuantumul pensiei de serviciu se determina in procente din baza de calcul, astfel, conform art. 29 din Legea nr. 223 din 2015:
a) militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, cu vechime cumulata conform art. 3 lit. f) de cel putin 25 de ani, beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul prevazuta la art. 28;
b) pentru fiecare an care depaseste vechimea prevazuta la lit. a), la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul prevazuta la art. 28, fara a se putea depasi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.
(2) De pensie de serviciu beneficiaza si militarii, politistii si functionarii publici cu statut special cu o vechime cumulata de pana la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevazuta la art. 28 pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala.

Cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, conform art. 59 din Legea nr. 223 din 2015.

Atentie la faptul ca incepand cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.

Mai mult, incepand cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata inflatiei realizata pe anul precedent.

Pensiile militare de stat se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat ori i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal sau prin mandatar desemnat prin procura speciala.


Drepturile de pensie se stabilesc si se platesc astfel, conform art. 63, alin. (1) din Legea nr. 223 din 2015:
a) de la data incetarii platii soldelor/salariilor lunare ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, dupa caz, a soldei/salariului sau pensiei sustinatorului decedat daca cererea, impreuna cu actele necesare, a fost depusa la casa de pensii sectoriala in cel mult 90 de zile de la data ivirii acestor situatii;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu actele necesare, a fost depusa la casa de pensii sectoriala peste termenul prevazut la lit. a).
(2) Pentru persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare ulterior datei iesirii din randul militarilor in activitate/incetarii raporturilor de serviciu sau ulterior decesului sustinatorului, pensia se stabileste si se plateste cu incepere din prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a depus cererea, impreuna cu actele necesare, la casele de pensii sectoriale.
(3) Plata drepturilor de pensie pentru care opteaza sotul supravietuitor se efectueaza incepand cu data suspendarii pensiei proprii.


In sistemul pensiilor militare de stat, plata pensiei se face lunar, conform art. 66 din prezenta lege.

In mod evident, pensia se plateste personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei careia i s-a incredintat ori i s-a dat in plasament copilul urmas sau, dupa caz, mandatarului desemnat prin procura speciala.


In sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari, conform art. 76 din legea nr. 223 din 2015:

a) pensionarii militari care beneficiaza de pensie de serviciu;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii beneficiari ai unei pensii de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii beneficiari ai unei pensii de urmas, prevazuti la art. 48 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.



VARSTA STANDARD de pensionare pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale

 

Luna si anul nasterii

Luna si anul pensionarii

Varsta standard de pensionare

(ani/luni)

Octombrie 1959

Ianuarie 2016

56/3

Noiembrie 1959

Februarie 2016

56/3

Decembrie 1959

Martie 2016

56/3

Ianuarie 1960

Mai 2016

56/4

Februarie 1960

Iunie 2016

56/4

Martie 1960

Iulie 2016

56/4

Aprilie 1960

Septembrie 2016

56/5

Mai 1960

Octombrie 2016

56/5

Iunie 1960

Noiembrie 2016

56/5

Iulie 1960

Ianuarie 2017

56/6

August 1960

Februarie 2017

56/6

Septembrie 1960

Martie 2017

56/6

Octombrie 1960

Mai 2017

56/7

Noiembrie 1960

Iunie 2017

56/7

Decembrie 1960

Iulie 2017

56/7

Ianuarie 1961

Septembrie 2017

56/8

Februarie 1961

Octombrie 2017

56/8

Martie 1961

Noiembrie 2017

56/8

Aprilie 1961

Ianuarie 2018

56/9

Mai 1961

Februarie 2018

56/9

Iunie 1961

Martie 2018

56/9

Iulie 1961

Mai 2018

56/10

August 1961

Iunie 2018

56/10

Septembrie 1961

Iulie 2018

56/10

Octombrie 1961

Septembrie 2018

56/11

Noiembrie 1961

Octombrie 2018

56/11

Decembrie 1961

Noiembrie 2018

56/11

Ianuarie 1962

Ianuarie 2019

57/0

Februarie 1962

Februarie 2019

57/0

Martie 1962

Martie 2019

57/0

Aprilie 1962

Mai 2019

57/1

Mai 1962

Iunie 2019

57/1

Iunie 1962

Iulie 2019

57/1

Iulie 1962

Septembrie 2019

57/2

August 1962

Octombrie 2019

57/2

Septembrie 1962

Noiembrie 2019

57/2

Octombrie 1962

Ianuarie 2020

57/3

Noiembrie 1962

Februarie 2020

57/3

Decembrie 1962

Martie 2020

57/3

Ianuarie 1963

Mai 2020

57/4

Februarie 1963

Iunie 2020

57/4

Martie 1963

Iulie 2020

57/4

Aprilie 1963

Septembrie 2020

57/5

Mai 1963

Octombrie 2020

57/5

Iunie 1963

Noiembrie 2020

57/5

Iulie 1963

Ianuarie 2021

57/6

August 1963

Februarie 2021

57/6

Septembrie 1963

Martie 2021

57/6

Octombrie 1963

Mai 2021

57/7

Noiembrie 1963

Iunie 2021

57/7

Decembrie 1963

Iulie 2021

57/7

Ianuarie 1964

Septembrie 2021

57/8

Februarie 1964

Octombrie 2021

57/8

Martie 1964

Noiembrie 2021

57/8

Aprilie 1964

Ianuarie 2022

57/9

Mai 1964

Februarie 2022

57/9

Iunie 1964

Martie 2022

57/9

Iulie 1964

Mai 2022

57/10

August 1964

Iunie 2022

57/10

Septembrie 1964

Iulie 2022

57/10

Octombrie 1964

Septembrie 2022

57/11

Noiembrie 1964

Octombrie 2022

57/11

Decembrie 1964

Noiembrie 2022

57/11

Ianuarie 1965

Ianuarie 2023

58/0

Februarie 1965

Februarie 2023

58/0

Martie 1965

Martie 2023

58/0

Aprilie 1965

Mai 2023

58/1

Mai 1965

Iunie 2023

58/1

Iunie 1965

Iulie 2023

58/1

Iulie 1965

Septembrie 2023

58/2

August 1965

Octombrie 2023

58/2

Septembrie 1965

Noiembrie 2023

58/2

Octombrie 1965

Ianuarie 2024

58/3

Noiembrie 1965

Februarie 2024

58/3

Decembrie 1965

Martie 2024

58/3

Ianuarie 1966

Mai 2024

58/4

Februarie 1966

Iunie 2024

58/4

Martie 1966

Iulie 2024

58/4

Aprilie 1966

Septembrie 2024

58/5

Mai 1966

Octombrie 2024

58/5

Iunie 1966

Noiembrie 2024

58/5

Iulie 1966

Ianuarie 2025

58/6

August 1966

Februarie 2025

58/6

Septembrie 1966

Martie 2025

58/6

Octombrie 1966

Mai 2025

58/7

Noiembrie 1966

Iunie 2025

58/7

Decembrie 1966

Iulie 2025

58/7

Ianuarie 1967

Septembrie 2025

58/8

Februarie 1967

Octombrie 2025

58/8

Martie 1967

Noiembrie 2025

58/8

Aprilie 1967

Ianuarie 2026

58/9

Mai 1967

Februarie 2026

58/9

Iunie 1967

Martie 2026

58/9

Iulie 1967

Mai 2026

58/10

August 1967

Iunie 2026

58/10

Septembrie 1967

Iulie 2026

58/10

Octombrie 1967

Septembrie 2026

58/11

Noiembrie 1967

Octombrie 2026

58/11

Decembrie 1967

Noiembrie 2026

58/11

Ianuarie 1968

Ianuarie 2027

59/0

Februarie 1968

Februarie 2027

59/0

Martie 1968

Aprilie 2027

59/1

Aprilie 1968

Mai 2027

59/1

Mai 1968

Iulie 2027

59/2

Iunie 1968

August 2027

59/2

Iulie 1968

Octombrie 2027

59/3

August 1968

Noiembrie 2027

59/3

Septembrie 1968

Ianuarie 2028

59/4

Octombrie 1968

Februarie 2028

59/4

Noiembrie 1968

Aprilie 2028

59/5

Decembrie 1968

Mai 2028

59/5

Ianuarie 1969

Iulie 2028

59/6

Februarie 1969

August 2028

59/6

Martie 1969

Octombrie 2028

59/7

Aprilie 1969

Noiembrie 2028

59/7

Mai 1969

Ianuarie 2029

59/8

Iunie 1969

Februarie 2029

59/8

Iulie 1969

Aprilie 2029

59/9

August 1969

Mai 2029

59/9

Septembrie 1969

Iulie 2029

59/10

Octombrie 1969

August 2029

59/10

Noiembrie 1969

Octombrie 2029

59/11

Decembrie 1969

Noiembrie 2029

59/11

Ianuarie 1970

Ianuarie 2030

60/0

 


In Monitorul Oficial nr. 130 din 19 februarie 2016 a fost publicat  ORDINUL nr. 8.147 din 12 februarie 2016 pentru aprobarea Metodologiei de intocmire a dosarului de pensionare.

Iata ce acte trebuie sa se regaseasca in dosarul de pensionare:

    a) cererea de pensionare prevazuta la art. 61 din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, al carei model este prevazut, dupa caz, la anexa nr. 1, 2 sau 3;
    b) fisa de pensie, completata potrivit prezentei metodologii, al carei model este prevazut in anexa nr. 4;
    c) adeverinta/fisa cu locurile de munca in care a lucrat persoana prevazuta la art. 3 lit. a) - c) din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si care ii dau dreptul la incadrare in locuri de munca si activitati cu conditii deosebite, speciale si alte conditii, in original;
    d) formularul tipizat denumit "Situatia veniturilor realizate lunar", al carui model este prevazut la anexa nr. 5;
    e) acte din care sa rezulte calitatea de tutore sau curator al persoanei indreptatite sa solicite dreptul la pensie militara de stat, de persoana careia i s-a incredintat ori i s-a dat in plasament copilul minor sau de mandatar desemnat prin procura speciala, dupa caz;
    f) orice alte documente si date necesare stabilirii drepturilor de pensie, prevazute la art. 4-6.

Pentru acordarea pensiei de serviciu, cererea de pensionare, al carei model este prevazut la anexa nr. 1, se depune insotita de urmatoarele acte doveditoare:
    a) carnetul de munca - in original;
    b) carnetul de munca pentru membrii C.A.P. - in original;
    c) carnetul de asigurari sociale pentru agricultori - in original;
    d) alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata - in original;
    e) actele de stare civila ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de nastere si certificat de casatorie - copii certificate de structura care intocmeste dosarul de pensionare;
    f) livretul militar - copie certificata de structura care intocmeste dosarul de pensionare sau, dupa caz, alt document care sa ateste situatia militara;
    g) diploma de absolvire a invatamantului universitar - copie certificata de structura care intocmeste dosarul de pensionare si, dupa caz, alte documente din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
... lista completa pe MonitorulJuridic.ro



In vederea acordarii pensiei de invaliditate, cererea de pensionare, al carei model este prevazut la anexa nr. 2, se depune insotita, dupa caz, de actele prevazute la art. 4, precum si de urmatoarele documente:

    a) decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate - in original;
    b) documentele care atesta survenirea cauzei invalidante in situatiile prevazute la art. 40 din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare - in original si in copie;
    c) adeverinta eliberata de institutia de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, in vederea stabilirii bazei de calcul prevazute la art. 33 alin. (2) din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare - in original.


In vederea acordarii pensiei de urmas, cererea de pensionare, al carei model este prevazut la anexa nr. 3, se depune insotita de urmatoarele acte doveditoare:

    a) actele prevazute la art. 4, cu exceptia buletinului/cartii de identitate pentru cazurile in care sustinatorul decedat nu avea calitatea de pensionar militar, insotite de certificatul de deces al sustinatorului - in original;
    b) actele de stare civila ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de nastere si certificat de casatorie - in original;
    c) in situatia prevazuta la art. 48 lit. b) din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, dupa caz;
    d) in situatia prevazuta la art. 48 lit. c) din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, inscrisuri din care sa rezulte ca invaliditatea s-a ivit in perioada in care copiii se aflau in una dintre situatiile prevazute la art. 48 lit. a) sau b) din aceeasi lege - in original si in copie;
    e) dovada care atesta faptul ca sotul supravietuitor nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori, dupa caz, ca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
    f) certificate de nastere ale copiilor in varsta de pana la 7 ani, in situatia prevazuta la art. 52 din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare - in original;
    g) documente/dovada/declaratie pe propria raspundere care atesta ca nu exista urmasi, in situatia prevazuta la art. 55 alin. (2) din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
    h) acte pentru dovedirea calitatii de unic sustinator al parintilor militarului, politistului ori functionarului public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare decedat, in situatia prevazuta la art. 55 alin. (2) din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca din dosarul de pensionare lipsesc documente necesare pentru deschiderea tipului de pensie solicitat, casa de pensii sectoriala va informa structura care a intocmit dosarul de pensionare sau restituie dosarul acesteia, in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii, in vederea completarii acestuia.

Daca dosarul se restituie, se comunica in scris solicitantului despre aceasta.

In cadrul ORDINULUI nr. 8.147 din 12 februarie 2016 pentru aprobarea Metodologiei de intocmire a dosarului de pensionare se regasesc si modelele de cereri pentru acordarea pensiilor militare.

CEREREA pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta/pensiei anticipate/pensiei anticipate partiale

CEREREA pentru acordarea pensiei de invaliditate

CEREREA pentru acordarea pensiei de urmas



Surse: Legea nr. 223 din 2015, privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015
ORDINUL nr. 8.147 din 12 februarie 2016 pentru aprobarea Metodologiei de intocmire a dosarului de pensionare




NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]