Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul in care o angajaya nu intra in concediu de crestere si ingrijire copil si revina la munca imediat dupa concediul postnatal. Vom stabili, astfel, in ce masura tatal mai este obligat sa intre pentru o luna de zile in concediul de crestere si ingrijire copil.
Raspuns:
Potrivit art. 7 din OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Stimulentul de insertie se acorda si persoanelor beneficiare de concediu pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, oricand, pe toata perioada.
Persoanele care opteaza pentru concediu crestere copil pana la 2 ani nu beneficiaza de stimulentul de insertie.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata, daca indeplineste conditiile de acordare.
Stimulentul de insertie se cuvine pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 adoptii.
Potrivit art. 12 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, stimulentul de insertie se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de un an daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an.
Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de OUG 111/2010.
Daca persoana indreptatita, in perioada in care beneficiaza de stimulentul de insertie, doreste sa i se acorde concediul fara plata pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, pe aceasta perioada, precum si la reluarea realizarii de venituri supuse impozitului, nu mai beneficiaza de stimulentul de insertie.
In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
In aceasta situatie, persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
Daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Astfel, salariata care opteaza pentru concediu crestere copil pana la 1 an, si solicita acordarea stimulentului de insertie cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani in situatia copilului cu handicap, beneficiaza de stimulentul de insertie in suma de 500 lei lunar, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Prin urmare, salariata care revine la serviciu imediat dupa efectuarea concediului postnatal, dar care va intocmi cererea de concediu crestere copil pana la un an, va beneficia de stimulent de insertie in conditiile mentionate mai sus pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, nemaiexistand obligatia tatalui de a intra in concediu crestere copil.