Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de insertie de la 650 lei la 1.500 lei, in anumite conditii

majorare stimulent de insertieconcediu maternitateindemnizatie lunara crestere copiistimulent de insertie
Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de insertie de la 650 lei la 1.500 lei, in anumite conditii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Parintii aflati in concediu pentru cresterea copiilor vor primi un stimulent de insertie majorat la 1.500 de lei, fata de 650 de lei cat este in prezent, daca revin in activitate inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni sau 1 an in cazul copilului cu handicap. Suma este acordata pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
 
Decizia a fost luata astazi (n.r.- 7 aprilie) de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Prevederile nou adoptate urmaresc in principal stimularea revenirii in activitate a parintilor aflati in concediul pentru cresterea copiilor si asigurarea unor venituri suplimentare pentru plata unei parti din serviciile pentru ingrijirea copilului pe perioada cat parintii sunt la serviciu.
 
Actul normativ mai prevede mentinerea la nivelul de 650 lei a stimulentului de insertie acordat pentru:
 
- persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni (1 an in cazul copilului cu handicap) oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu dizabilitati);
 
- persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu dizabilitati) oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani (4 ani in cazul copilului cu dizabilitati). 
 
In acelasi timp, se introduce stimulentul de insertie de 650 lei pentru persoanele care se intorc la activitatea profesionala in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.
 
Documentul mai propune acordarea stimulentului de insertie parintelui care are in intretinere copii cu varsta cuprinsa intre 2 (3) si 3 (4) ani in cazul in care, dupa incetarea unui raport de munca sau de serviciu, se reangajeaza, precum si in situatia in care acesta beneficiaza de concediile medicale prevazute de OUG nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv concediile pentru recuperarea capacitatii de munca, concediile de ingrijire a copilului bolnav, mai putin concediile de maternitate.
 
Sunt clarificate, de asemenea, unele dispozitii privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in cazul persoanelor care, dupa stabilirea dreptului, isi stabilesc resedinta in alta tara si sunt reglementate situatiile in care se constata o abatere grava sau abateri disciplinare repetate in legatura cu munca in perioada acordarii stimulentului de insertie, respectiv pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 (4) ani, perioada in care, in prezent, se interzice angajatorului incetarea raportului de munca sau de serviciu.
 
Se estimeaza ca un procent de 20% din cele 178.727 de persoane care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copiilor vor opta pentru intoarcerea la activitatea profesionala si obtinerea stimulentului de insertie inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2, respectiv 3 ani, astfel ca numarul beneficiarilor de stimulent de insertie va creste la 105.687 persoane, fata de 85.673 cate sunt in prezent.
 
Sumele pentru acordarea indemnizatiei vor scadea de la 4.800 milioane de lei la 4.118 milioane de lei, in timp ce sumele pentru stimulentul de insertie vor creste de la 670 milioane de lei la aproximativ 1.173 milioane de lei.
 
Astfel, aplicarea prevederilor noului act normativ poate duce la scaderea cheltuielilor de asistenta sociala cu aproximativ 100 milioane de lei pentru o perioada de 12 luni. Pentru anul 2021, tinand cont de perioada ramasa pana la sfarsitul acestuia, se estimeaza o scadere a cheltuielilor de aproximativ 58 milioane lei.
 
Sursa: Ministerul Muncii
 
 
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare stimulent de insertieconcediu maternitateindemnizatie lunara crestere copiistimulent de insertie

Data aparitiei: 08 Aprilie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de insertie de la 650 lei la 1.500 lei, in anumite conditii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]