Va informam ca un proiect de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.164/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor ar putea schimba, in curand, legislatia in vigoare.
Concret, vorbim despre faptul ca parintii ai caror copii s-au nascut prematur si-ar putea prelungi concediul de crestere a copilului cu cel mult 12 luni, daca
proiectul care a primit raport favorabil de la Camera Deputatilor va fi adoptat, in cele din urma.
Practic, este vorba despre aducerea unui amendament pentru aprobarea si modificarea OUG nr. 164/2022:
- La articolul I, dupa punctul 1 se introduce un nou punct, pct. 11, cu urmatorul cuprins: «11. Dupa articolul 2 se introduce un nou articol, art.21, cu urmatorul cuprins:
„ Art.21. - In situatia copilului nascut prematur, perioada concediului pentru cresterea copilului acordat potrivit dispozitiilor art. 2 alin.(1) se poate majora, la cerere, cu maximum 12 luni, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, cu exceptia situatiei in care copilul nascut prematur este incadrat in grad de handicap. In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin copil nascut prematur se intelege copilul care se naste inainte de inceperea celei de-a 37-a saptamani de sarcina.
In aceasta situatie indemnizatia pentru cresterea copilului precum si stimulentul de insertie, prevazut la art. 7 alin (2), dupa caz, se acorda similar drepturilor de care beneficiaza persoana al carei copil nu este incadrat in grad de handicap, respectiv pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.”»
Aceste amendamente au venit in sprijinul persoanelor care au in ingrijire copii nascuti prematur. Pentru corelare cu dispozitiile tranzitorii referitoare la situatia celor ai caror copii prematuri au implinit varsta de 2 ani pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la art.2 alin.(2) se majoreaza cu 50% din indemnizatia cuvenita, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. Majorarea astfel calculata nu poate fi mai mica decat valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazuta la art.2 alin.(2)."
Atentie! Momentan legea NU este in vigoare, este nevoie de votul favorabil al Parlamentului pentru ca proiectul sa mearga mai departe, vom reveni cu detalii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Scutire impozit pe salariu pentru parintele copilului cu dizabilitatiIntrebare: Societatea noastra are un angajat care are un copil ce detine certificat de incadrare a copilului cu dizabilitati in gradul de handicap grav, cu asistent personal, cod grad handicap 11, data nasterii copilului 16.06.2013. Angajatul care are in intretinere copilul cu handicap, in conditile mai sus mentionate, beneficiaza de scutire integrala a impozitului pe salarii si de alte scutiri - facilitati pe perioada cat va fi salariatul societatii noastre sau pana la implinirea varstei de 7 ani sau 18...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial. Vechime in munca si stagiu de cotizareIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca un contract de munca care are mai putin de 8 ore/zi (ex 4 ore/zi), se considera vechime in munca la fel ca si un contract cu norma intreaga.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<