Conditii pentru acordarea stimulentului de insertie. Venituri pe durata CCC

conditii acordare stimulent de insertievenituri pe durata ccccumulare venituri
Conditii pentru acordarea stimulentului de insertie. Venituri pe durata CCC
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un salariat cu norma intreaga, functie de baza la o societate, iar la alta societate este incadrat cu 2 ore in functia de conducator auto, in afara functiei de baza. Sotia a nascut al doilea copil atunci cand primul copil avea 1 an si 11 luni. Al doilea copil va implini 2 ani in data de 8 aprilie 2023. 1. Acum, tatal poate intra 1 luna in luna tatalui sau 2 luni (si pentru 1 copil in care nu si-a luat luna )? 2. Apoi, tot tatal poate lua stimulentul de insertie in valoare de 650 lei pana la 2 ani? 3. Contractul de munca unde este incadrat cu 2 ore in afara functiei de baza trebuie suspendat si acesta, sau poate ramane activ cu 2 ore? 4. Ori, in cazul in care sotia nu realizeaza venituri dupa cei 2 ani de CCC, poate solicita tatal stimulentul de insertie in valoare de 650 lei? Chiar daca acesta nu ia luna tatalui? sau este necesar sa ia luna tatalui apoi stimulentul pana la 3 ani?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
1. Conform art. 4^1 alin. (10) din Normele metodologice de aplicare prevederilor OUG 111/2010, aprobate prin HG 52/2011:
 
(10) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de luni cel putin egala cu numarul de suprapuneri inregistrate in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate
 
2. Oricare dintre parintii firesti ai copiilor beneficiaza de drepturile reglementate de OUG 111/2010, respectiv: concediu si indemnizatie pentru concediu crestere copil sau stimulent de insertie (art. 1 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010).
 
Daca mama nu indeplineste conditiile de a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, tatal poate beneficia atat de dreptul la concediu si indemnizatie cat si de dreptul la stimulent de insertie.
Conform art. 7 din OUG 111/2010, persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
 
a) in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
b) in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.
Totodata, persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la lit. b) dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
 
Astfel, tatal copilului poate beneficia de stimulent de insertie, in cuantum de 650 lei, pana la implinirea copilului a varstei de 3 ani.
 
3. Contractul cu timp partial poate ramane activ cu conditia ca veniturile obtinute intr-un an calendaristic sa nu depaseasca de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) (1250 x 5 = 6.250 lei)
 
Conform art. 16 alin. (3) din OUG 111/2010:
 
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
 
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
Conform art. 9^1 din Normele de aplicare, in perioada concediului, persoana indreptatita poate realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.
 
4. Conform art. 7 alin. (2) din OUG 111/2010, persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantum de 650 lei dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
 
Conform art. 13 alin. (3) din Normele metodologice, stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (2) din ordonanta de urgenta se acorda oricaruia dintre parinti sau oricareia dintre persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, care a efectuat cel putin o luna de concediu pentru cresterea copiilor.
 
Astfel, pentru ca tatal sa beneficieze de stimulentul de insertie dupa implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati, trebuie sa efectueze cel putin o luna de concediu crestere copil conform art. 13 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010.
 
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conditii acordare stimulent de insertievenituri pe durata ccccumulare venituri

Data aparitiei: 19 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditii pentru acordarea stimulentului de insertie. Venituri pe durata CCC Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]