Conform art. I, pct.5 si 6 din OUG 69/2020, incepand cu luna iunie 2020, angajatorii trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) raportandu-se la salariul minim brut pe tara, pentru angajatii cu contractul suspendat, indiferent de temeiul de suspendare? Cum se va calcula CASS-ul?
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 153 alin. (1) lit. f^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal introdus prin OUG nr. 69/2020:
Urmatoarele persoane au calitatea de contribuabili/platitori de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, dupa caz:(…)
f^1) persoanele juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora si care potrivit legii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, pe perioada suspendarii din functie a acestora, in conditiile legii.
Conform art. 157^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal introdus prin OUG nr. 69/2020, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate pentru persoanele fizice prevazute la art. 153 alin. (1) lit. f1) pe perioada suspendarii din functie a acestora, in conditiile legii. Pentru persoanele fizice prevazute la art. 153 alin. (1) lit. f^1), pe perioada suspendarii din functie a acestora, in conditiile legii, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
Potrivit art. 168 alin. (1^1) si (1^2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal introduse prin OUG nr. 69/2020:
(1^1) Persoanele juridice prevazute la art. 153 alin. (1) lit. f^1) calculeaza si platesc contributia de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, pe perioada suspendarii din functie a acestora, in conditiile legii, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.
(1^2) Prevederile alin. (1^1) se aplica numai in situatia in care persoanele fizice prevazute la art. 153 alin. (1) lit. f^1) nu au realizat in cursul lunii venituri din salarii si asimilate salariilor.
Astfel, prevederile legale citate se refera la contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, pe perioada suspendarii din functie a acestora.
Intelegem ca este vorba de o suspendare din functie si nu de un contract individual de munca suspendat. In domeniul privat nu cunoastem existenta unui act normativ care sa reglementeze suspendarea din functie.
In domeniul privat Codul muncii face referire la suspendarea contractului individual de munca si nu la suspendarea din functie.
In general, in sistemul bugetar in legislatie se reglementeaza suspendarea din functie, iar in acest caz contributia de asigurari sociale de sanatate se datora la salariul de incadrare. In urma acestor modificari plata contributiei la sistemul de sanatate a fost limitata la salariul minim pe economie.
Mai mult decat atat, in motivarea OUG nr. 69/2020 se precizeaza - luand in considerare necesitatea reglementarii cu privire la calculul si plata CASS in cazul suspendarii judecatorilor si procurorilor in temeiul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta motivare ne conduce la ideea ca art. 153 alin. (1) lit. f^1) se refera la plata CASS in cazul suspendarii judecatorilor si procurorilor in temeiul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor sau la orice alta suspendare din functie in sistemul bugetar.
In consecinta, in domeniul privat:
1. In cazul suspendarilor contractului individual de munca cu plata unei indemnizatii de catre angajator (ex
somaj tehnic, concediu paternal) contributia la sistemul de sanatate se calculeaza la venitul brut si nu la salariu de baza minim brut pe tara.
2. In cazul suspendarilor contractului individual de munca fara plata unei indemnizatii de catre angajator (ex
concediu fara plata, concediu crestere copil) contributia la sistemul de sanatate nu se calculeaza.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<