Caz practic de acordare a CCC: Mama a fost in concediu timp de 3 luni. Tatal doreste sa continue. Cum se procedeaza?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
22 Decembrie 2015
22 Decembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu de crestere a copiluluicccstimulent de insertieacordar eccccontractul individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mama a optat pentru intrarea in concediu de crestere a copilului. Dupa 3 luni de concediu de crestere a copilului, tatal doreste sa continue concediul iar mama doreste sa se intoarca la locul de munca. Cum se procedeaza in acest caz?


Celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Asadar, tatal are dreptul la CCC de cel putin o luna in decursul unui an sau in decursul a 2 ani. Legiuitorul nu stabileste faptul ca aceasta luna trebuie sa fie la final, ultima.

Ce trebuie sa faca tatal pentru a intra in CCC?
Salariatul trebuie sa formuleze o cerere prin care solicita suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru concediu crestere copil, iar angajatorul emite o decizie prin care constata suspendarea contractului individual de munca incepand cu data precizata in cerere.


Atentie la faptul ca doar dreptul de cel putin o luna de concediu crestere copil este netransferabil. Dar in CCC pot intra ambii parinti, daca indeplinesc conditiile de acordare prevazute de lege.

Mama si tatal copilului se pot intoarce la lucru si pot reintra in CCC oricand doresc daca indeplinesc toate conditiile de acordare prevazute de lege.

Pana la implinirea varstei de 2 ani parintii pot intra si iesi din CCC oricand. Vor beneficia de stimulent de insertie conform cu prevederile legii.

Asadar, salariata poate reveni oricand la locul de munca si poate reintra oricand in concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.


Atentie la faptul ca Legea nr. 66/2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 304 din 20 aprilie 2016, a modificat  Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Detalii aici>>>





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]