Celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Asadar, tatal are dreptul la CCC de cel putin o luna in decursul unui an sau in decursul a 2 ani. Legiuitorul nu stabileste faptul ca aceasta luna trebuie sa fie la final, ultima.
Ce trebuie sa faca tatal pentru a intra in CCC?
Salariatul trebuie sa formuleze o cerere prin care solicita suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru concediu crestere copil, iar angajatorul emite o decizie prin care constata suspendarea contractului individual de munca incepand cu data precizata in cerere.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Atentie la faptul ca doar dreptul de cel putin o luna de concediu crestere copil este netransferabil. Dar in CCC pot intra ambii parinti, daca indeplinesc conditiile de acordare prevazute de lege.
Mama si tatal copilului se pot intoarce la lucru si pot reintra in CCC oricand doresc daca indeplinesc toate conditiile de acordare prevazute de lege.
Pana la implinirea varstei de 2 ani parintii pot intra si iesi din CCC oricand. Vor beneficia de stimulent de insertie conform cu prevederile legii.
Asadar, salariata poate reveni oricand la locul de munca si poate reintra oricand in concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Atentie la faptul ca Legea nr. 66/2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 304 din 20 aprilie 2016, a modificat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Detalii aici>>>