Care este procedura legala pentru salariat care plateste pensie alimentara pentru primul copil si solicita concediu crestere copil pentru cel de al doilea copil? Se mentioneaza faptul ca nu este casatorit cu mama celui de al doilea copil, dar copilul este pe numele salariatului.
Raspuns:
Conform art. 780 alin. (5) lit. a) din Noul Cod de procedura civila, nu sunt supuse executarii silite prin poprire sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie.
Totodata, art. 728 alin. (7) din acelasi act normativ prevede ca alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Conform art. 729 din Noul Cod de procedura civila, renuntarea la beneficiul dispozitiilor prevazute in articolele din prezenta sectiune, precum si urmarirea ori cesiunea facuta cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.
Asadar, indemnizatiile pentru copii sunt sustrase oricaror urmariri, in caz contrar urmarirea fiind nula de drept.
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Concedierea perfect legala
Pe perioada suspendarii contractului individual de munca ca urmare a intrarii in concediul pentru cresterea copilului (CCC), salariatul nu va primi salariu, astfel incat nici angajatorul in calitate de tert poprit nu va mai putea face retinerea din salariu si plati catre persoana indreptatita suma datorata de salariat cu titlu de pensie de intretinere pentru primul sau copil.
Prin urmare, in situatia in care, in urma solicitarii concediului pentru cresterea copilului, salariatul devine beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doilea copil, nu se va putea urmari aceasta indemnizatie de crestere a copilului pentru plata catre primul copil a pensiei de intretinere.
In ceea ce priveste conditiile necesare pentru obtinerea CCC acestea sunt prevazute de O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, astfel cum a fost aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 132/2011 si Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 1 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, denumita in continuare ordonanta de urgenta, urmatoarele persoane, denumite in continuare persoane indreptatite:
a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor;
b) oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/copiii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/copiii;
c) persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;
d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati;
e) persoana care a fost numita tutore.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca persoanele indreptatite prevazute la alin. (1) beneficiaza de drepturile prevazute de ordonanta de urgenta daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) se incadreaza in prevederile art. 2 alin. (1) sau, dupa caz, in prevederile art. 2 alin. (5) si (6) ori in prevederile art. 31 alin. (1) si ale art. 32 alin. (1) lit. c) si d) si alin. (2) din ordonanta de urgenta;
b) sunt cetateni romani sau, dupa caz, straini ori apatrizi;
c) au domiciliul sau resedinta in Romania, conform legii;
d) locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
e) indeplinesc obligatia prevazuta la art. 12 alin. (2), respectiv art. 38 din ordonanta de urgenta.
In situatia in care parintii copilului nu sunt casatoriti, dar copilul a fost recunoscut, indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (2) se demonstreaza pe baza anchetei sociale efectuate de autoritatea tutelara, in conformitate cu alin. (3) al art. 1 din norme.