Influenteaza noile cote CASS piata muncii?

piata munciicoteCASScontributii socialesalariu minim brut
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Potrivit noului proiect de lege a sanatatii, cotele procentuale la contributia la asigurarile sociale de sanatate platita de angajator este de 5,2%, aplicata la salariul mediu brut pe tara, pentru fiecare angajat care castiga mai putin decat media. Aceasta reglementare va avea efecte pe piața muncii, dupa cum considera oamenii de afaceri, in sensul ca va duce la extinderea muncii la negru, disponibilizari de personal si limitarea angajarilor de tineri absolventi, mai ales in turism si constructii

"Majorarea contributiilor pentru sanatate ar creste foarte mult cheltuielile multor sectoare: hoteluri, restaurante, constructii, textile etc. Toate acestea au foarte multi angajati daca nu cu salariul minim pe economie, cel putin cu salarii sub salariul mediu", a declarat agentiei Mediafax Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El a mai afirmat ca daca se majoreaza cheltuielile si firmele nu pot absorbi aceste cresteri, fie lucreaza la negru, fie concediaza o parte din angajati.

In luna iunie 2012, castigul salarial mediu nominal brut lunar a fost de 2.140 lei. Salariul minim brut este 700 de lei pe luna.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), crede ca propunerea prin care cota procentuala de contributie se raporteaza la salariul mediu brut pe economie, si nu la salariul efectiv, este discriminatorie, abuziva si inechitabila. Plosceanu a mentionat ca societatile de constructii au ponderi semnificative de muncitori necalificati si de personal cu salarii inferioare nivelului mediu pe tara.

"Sectorul este marcat in acesti ani de criza de plati intarziate considerabile, de lupta pentru supravietuire in conditii de profitabilitate incerta si subcapitalizare. Nu vedem ratiunea pentru care angajatorii din acest sector ar trebui sa plateasca taxe care se calculeaza tinand cont de un salariu mediu care, evident, cuprinde si influente ale salariilor din ramuri cu profitabilitate net superioara (petrol, banci, asigurari, farmacie, IT etc.). Nu putem accepta o astfel de abordare. Referentialul trebuie sa fie echitabil si nediscriminatoriu salariul efectiv platit", a mai spus presedintele ARACO.

Lucia Morariu, proprietarul Eximtur, cea mai mare agentie de turism cu capital romanesc, crede ca proiectul de lege a sanatatii nu pare sa vina deloc in sprijinul antreprenorilor corecti.

"O astfel de masura va duce imediat la concedieri in industria turismului (angajatorii vor prefera sa lucreze cu mai putini salariati, renuntand la cei care castiga sub media pe economie si solicitandu-i mai mult pe cei mai performanti) si la limitarea angajarii tinerilor absolventi (pe care nu ii incadreaza nimeni de la inceput cu salariul mediu pe economie), pentru care oricum efortul de pregatire in meserie il costa suplimentar pe angajatorul din turism. Toate acestea vor duce, desigur, la scaderea calitatii serviciilor in turism si nici nu vor aduce cresterea veniturilor la bugetul de stat din CASS", a spus Morariu.

Sursa: Mediafax


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
piata munciicoteCASScontributii socialesalariu minim brut

Data aparitiei: 10 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Influenteaza noile cote CASS piata muncii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]