Fisa fiscala salarii retroactive

24 August 2010
24 August 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Unui salariat reintegrat in munca dupa 2 ani, in urma castigarii procesului cu societatea, i s-au acordat despagubiri egale cu salariile de care ar fi beneficiat, in conformitate cu art. 78 Codul muncii. Acestea au fost platite in 2010.
Se pot da fise fiscale pentru anii 2008, 2009 cand nu a lucrat, sau sumele aferente  se includ in fisa fiscala a anului 2010 cand s-au facut platile?

Raspuns (valabil la data de 25.08.2010):
In conformitate cu prevederile art. 57  alin. (21) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.

Punctul 111 lit. b) din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii n.r 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in cazul salariilor sau diferentelor de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, cota de impozit de 16% se aplica asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.


Stiti exact ce contributii sociale trebuie sa platiti?
O lucrare care va ofera TOTUL despre CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii! Detalii aici >>>


Astfel cum prevede art. 59 alin. (1) din legea mentionata, informatiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii se cuprind in fisele fiscale.

Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 210 "Fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii", cuprinse in Anexa nr. 2 a OANAF 2293/2007 pentru aprobarea modelului si continutului fisei fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii, in coloana  5 "Impozit lunar calculat si retinut" se inscrie impozitul retinut lunar, calculat prin aplicarea cotei de impozitare asupra bazei de calcul, conform legii.

In situatia in care un angajat realizeaza la functia de baza, in cursul aceleiasi luni, atat venituri salariale conform contractului individual de munca, cat si in baza unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila, stabilirea impozitului aferent drepturilor respective se efectueaza potrivit prevederilor lit. a) si, respectiv, lit. b) de la pct. 111 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, dat in aplicarea art. 57 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Stabilirea impozitului anual pe veniturile din salarii se face de catre angajator, pentru fiecare angajat, prin insumarea impozitului aferent venitului fiecarei luni din anul fiscal, indiferent de numarul de luni in care angajatul a realizat venituri din salarii de la acesta.

Prin urmare, in cazul prezentat, impozitul pe venit se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in anul 2010. Veniturile astfel obtinute si impozitul aferent se vor include in fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii pentru anul 2010.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]