Consiliul pentru IMM-uri se opune diferentierii salariului minim pe economie prin indicatori minimali

imm-urisalariul minim diferentiatcoeficienti minimali de ierarhizaresalariu diferentiat 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste proiectul de lege care propune diferentierea salarilului minim in functie de mai multe criterii, Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a transmis ca nu sustine diferentierea salariului minim pe economie si a solicitat, totodata, Camerei Deputatilor, ca for decizional, sa respinga acest proiect de lege pe motiv de neconstitutionalitate. 
 
Proiectul pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala are in vedere introducerea a 11 salarii minime, respectiv cate unul pentru fiecare categorie de studii, conform raportului Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor, ce urmeaza sa fie supus aprobarii.
 
Coeficientul porneste astfel de la nivelul 1 pentru muncitorii necalificati si creste treptat cu 0,05 - 0,20 pp pana la 2, acesta fiind nivelul maxim pentru persoanele cu studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate
 
Un alt argument impotriva acestei propuneri a fost cel potrivit caruia nu a fost efectuat, pana la acest moment,  niciun studiu privind impactul asupra IMM-urilor.

Aflati mai multe despre pozitia oficiala a CNIPMMR aici!
 
"Prin aceasta lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu sustine diferentierea salariului minim pe economie in functie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educatia pentru salariati din diverse sectoare. Noi am spus public ca ar trebui sa fie analizata posibilitatea introducerii unui salariu minim pe ora, nu pe luna, plata fiind facuta in functie de numarul de ore lucrate, cu imbunatatirea corespunzatoare a Codului Muncii. De altfel, Constitutia Romaniei stabileste existenta unui singur salariu minim brut pe economie. Practic, prin aceasta propunere de lege, se vor introduce 11 salarii minime brute pe economie", a declarat, luni, presedintele presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.
 
Acesta a declarat ca proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala se va afla marti pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala.
 
Prin proiect se doreste reducerea diferentelor dintre sectorul bugetar si cel privat prin aplicarea unor coeficienti minimali de ierarhizare salariala la salariul minim brut pe tara garantat in plata, diferentiat pe criteriul nivelului de studii, pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate si pentru care nu exista legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de munca la nivel de unitate in vigoare.
 
"Desi initiatorii acestei legi au scos sectorul public, spunand ca aceasta lege nu se aplica sectorului public, ci se aplica sectorului privat, din textul legii si din felul cum arata legea nu reiese acest lucru. Sunt doua conditii cumulative: prima este aceea ca aceasta lege sa se aplice in sectoare de activitate in care nu au fost incheiate contracte colective de munca, precum si pentru sectoare in care nu exista legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de munca la nivel de unitate. Desi exista o Lege a salarizarii unitare, cele doua conditii fiind cumulative, nu se indeplinesc ambele conditii, pentru ca in sectorul public nu exista contracte colective de munca la nivel de sector si astfel rezulta ca se aplica acesti coeficienti si in cazul bugetarilor", a declarat Florin Jianu, citat de Agerpres.
 
El a adaugat ca nu exista un test IMM pentru aceasta lege la capitolul impact asupra mediului de afaceri si a propus o crestere graduala a salariului minim:
 
"Sa lasam in acelasi mod cum a fost organizat ca si pana acum, iar incet-incet, in cativa ani, sa ajungem la acelasi salariu minim pentru toata lumea. Acum, in constructii este undeva la 3.000 de lei, iar salariul minim general, undeva la 2.000 de lei si incet in cativa ani de zile sa ajungem la fel. Dar nu aceasta este solutia. Nu facem exceptii la exceptii si in mod constant gasim domenii pentru care sa facem exceptii pentru ca aruncam in aer economia", a adaugat Jianu.
 
Presedintele Consiliului pentru IMM-uri a subliniat ca nu este tarziu ca aceasta lege sa fie retrasa sau sa se dea un vot negativ. "Daca va trece din nu stiu ce motive politicianiste, ne vom adresa presedintelui Romaniei, inaintand acest material cu aspectele de neconstitutionalitate pe care le-am mentionat", a declarat acesta, citat de sursa amintita.

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm-urisalariul minim diferentiatcoeficienti minimali de ierarhizaresalariu diferentiat 2020

Data aparitiei: 18 Februarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Consiliul pentru IMM-uri se opune diferentierii salariului minim pe economie prin indicatori minimali Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]