Cum poate fi angajat un asociat unic care este administrator si ce obligatii de plata are? - iulie '06

05 Iulie 2006
05 Iulie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

 Cum poate fi angajat un asociat unic care este administrator si ce obligatii de plata are? (daca este posibila angajarea)

Raspuns:

 In situatia asociatului unic caruia i-a fost incredintata administrarea societatii potrivit actului constitutiv, angjarea in baza unui contract individual de munca prezinta intr-adevar probleme, deoarece o persoana nu poate cumula calitatile de angajat si angajator – calitati care implica un raport de subordonare in conditiile art. 10 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

 Daca doriti sa fiti angajat pe propria firma, va trebui sa angajati in prealabil o alta persoana pe un post de conducere (ex. director general, director economic, etc. ), careia sa-i delegati prin fisa posului dreptul de a recruta si angaja personal salariat.

 La randul sau, acest angajat poate incheia in calitate de angajator cu dvs. un contract individual de munca – si totodata va semna toate actele aditionale, statele de plata si orice alte documente din sfera relatiilor de munca.

 In privinta obligatilor de plata ale administratorului, daca acesta beneficiaza de o indemnizatie in baza mandatului comercial care i-a fost incredintat, va plati impozit (16%); CASS (6,5% si 7%) si contributia pentru concedii si indemnizatii de sanatate (0,75%), raportate la venitul realizat.

 Daca administratorul cumuleaza aceasta calitate cu cea de salariat, pentru activitatea desfasurata in baza contractului individual de munca, va plati impozit, contributii sociale, comision ITM, putand beneficia dupa caz de deducerea personala stabilita de Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]