Angajatii vor avea o crestere a salariului net de circa 4%. Scaderea contributiilor de la 39,25% la 35%

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Septembrie 2017
20 Septembrie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cas si cass 2017cas si cass angajatscadere nivel contributii sociale 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea salarizarii unitare si trecerea CAS si CASS in carca angajatului a ridicat o multime de semne de intrebare, asa ca ministrul muncii a oferit o serie de lamuriri, in acest sens.

Asa se face ca angajatii vor avea o crestere a salariului net de circa 4%, prin scaderea contributiilor de la 39,25% la 35%. Aceasta declaratie apartine ministrului Muncii, Olguta Vasilescu, in cadrul unui post de televiziune:

 "Angajatorul nu trebuie sa puna niciun leu in plus, daca nu pune niciun leu netul ramane la fel, asta in conditiile in care nu am scadea contributiile, dar noi scadem contributiile de la 39,25% la 35% si impozitul pe salariu si o sa vedeti ca aveti o crestere pe net, mica e adevarat, circa 4% dar este o crestere, nu o scadere. Nu inteleg de unde apare toata aceasta isterie (...) multe firme in Romania care nu platesc contributiile pentru angajator, vi le retin din salariu, dar nu le platesc mai departe. Angajatii de acolo nu beneficiaza de asistenta medicala, nu beneficiaza de acesti ani la pensie, pentru ca neplatindu-se contributiile e ca si cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am facut ca sa protejam angajatul", a precizat Vasilescu.

Contributiile sociale de la angajator la angajat. Legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018, cand se modifica si Codul Fiscal.

Cat va avea statul de castigat? Ce se va schimba odata cu trecerea contributiile sociale in atributiile angajatorului?

"Le opreste tot angajatorul (contributiile n.r.) si tot el le vireaza mai departe statului ca si contributii ale dumneavoastra. E ca si cum v-ar lua bani din geanta, daca nu le pune de data aceasta. Cand erau ale lui, pe firma, isi mai permiteau sa faca asa ceva. Chiar foarte multe firme, mai ales din momentul in care s-a scos stopajul la sursa, pentru ca inainte era infractiune daca nu virai catre stat contributiile angajatorului, acum nemaifiind infractiune... Castigul statului din acest transfer: se mareste fondul de pensii si fondul asigurarilor de sanatate, automat colectezi mai mult. Vrem sa avem un deficit mai mic la fondul de pensii, cu atat mai mult ca vor creste si pensiile, chiar daca va exista in continuare un deficit. (...)", a explicat Olguta Vasilescu.


Exista si vesti bune, in contextul in care in anul 2017 exista mai multi angajati decat pensionari:

"Vestea buna este ca anul acesta numarul locurilor de munca a crescut incat este pentru prima data cand avem, dupa foarte multi ani, mai multi angajati decat pensionari", a concluzionat ministrul Muncii.


Inghetarea salariilor brute si mentinerea acestora la un anumit nivel, de catre angajator

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, pentru Mediafax, ca in acest timp asigurarile sociale vor fi transferate din sarcina angajatorului in cea a angajatului:

"Va fi o lege prin care aceste contributii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui sa pastreze un anumit nivel al salariului brut (...) Am facut mentiunea ca si astazi angajatorul din mediul privat poate decide sa modifice contractul de munca si sa diminueze sau sa creasca, dupa propria negociere cu angajatul aceasta valoare salariala. Totodata, am facut mentiunea ca, dupa ce se va realiza aceasta masura legislativa, va fi introdusa si o masura tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut...citeste mai multe detalii aici >>>


Sursa: Agerpres


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]