Asa se face ca ajutoarele pentru bolile grave si incurabile sunt considerate venituri neimpozabile, prevederile Codului fiscal neincluzand transportul sau tratamentul ca servicii distincte drept neimpozabile, insa o societate are posibilitatea acordarii unui ajutor care sa acopere toate cheltuielile efectuate pe destinatia respectiva, in conditiile in care nivelul acestuia este prevazut in contractul de munca aplicabil.
Atentie la modificarile din Codul Fiscal privind cheltuielile deductibile si nedeductibile!
Codul Fiscal se joaca din nou cu nervii dvs.! Regulile privind deductibilitatea cheltuielilor s-au modificat iar, sporind incertitudinea legata de aplicarea in practica a noii legislatii in vigoare...vezi mai multe aici >>>
"Angajatorul doreste sa acorde un ajutor pentru boli grave si incurabile pentru copilul salariatului propriu, dorind sa deconteze factura cu servicii medicale, transport, tratament. Acest venit reprezinta un venit neimpozabil fiind exclus de la plata impozitului pe venit respectiv contributii sociale? Se poate acorda acest ajutor si pentru un membru al familiei sau doar pentru salariatul propriu? Se pot deconta factura, biletul de tratament, transport?"
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Intr-adevar Codul fiscal considera ajutoarele pentru bolile grave si incurabile acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca, drept venituri neimpozabile, nefiind supuse impozitului pe salarii.
Prin urmare, ajutoarele pe aceasta destinatie pot fi acordate si pentru alte persoane, precum membrii de familie ai salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
IMPORTANT!
Temeiul legal il reprezinta prevederile art. 76 alin. (4) lit a) din Codul fiscal, potrivit carora „ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca” nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
Esential pentru a putea considera aceste ajutoare acordate de angajator drept neimpozabile este includerea lor in prevederile contractului individual sau colectiv de munca, in caz contrar sumele respective fiind tratate drept venituri impozabile.
Sursa: PortalCodulMuncii