O veste soc: va deveni INFRACTIUNE neplata contributiilor sociale. Legea contributiilor se aproba astazi

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Noiembrie 2017
03 Noiembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
legea contributiilor sociale 2017cas si cass 2017cas si cass angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatorii care NU vor plati contributiile sociale, chiar si cele datorate de angajat, vor fi cercetati pentru infractiune. Anuntul a fost facut de Liviu Dragnea, care a explicat si faotul ca legea noilor contributii sociale, mutate de la angajator la angajat va fi aprobata astazi de Guvern.

„Toate contributiile vor deveni stopaj la sursa. Daca nu vor fi platite, asta inseamna infractiune. Asta inseamna ca vom avea garantia ca toate aceste contributii vor fi platite pana la ultimul leu”, a spus Dragnea.

Acesta a precizat ca se va considera infractiune pentru angajator, dat fiind  ca acesta trebuie sa faca plata si pentru o parte a contributiilor datorate de angajat.

Aceasta incriminare ca infractiune a existat pana in 2015 in Legea privind combaterea evaziunii fiscale, dar a fost eliminata in urma unei decizii a Curtii Constitutionale. CCR nu a respins incriminarea in sine a stopajului la sursa, ci a cerut definirea mai exacta a taxelor si impozitelor vizate de incriminare.

Intrebat daca vor fi incluse aceste prevederi in Ordonanta care va fi elaborata vineri, Dragnea a raspuns: „Vor fi in Ordonanta sau in Parlament. Posibil sa fie in Ordonanta. Ei (Guvernul, n.r.) vor aproba azi, nu stiu exact forma finala, dar principiul este discutat si acceptat in coalitie”

Contributiile sociale vor trece de la angajatori la angajati incepand cu 1 ianuarie 2018, dupa cum se prevede intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Potrivit acestuia, in total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

O alta masura prevazuta de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal este cresterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%. Pentru cei cu salariul minim si care nu au persoane in intretinere, deducerea personala creste de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoana aflata in intretinere, deducerea creste de la 100 lei la 160 lei.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]