Concediul de odihna in cazul cumulului de functii

Codul munciicumulul de functiiconcediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Avem un angajat cu functia de baza mecanic,actualmente la program de 8 h. Dorim sa modificam acest CIM in felul urmator: 4 h sa ramana mecanic,ca si functie de baza si 4 h sa incheiem un CIM cu timp partial cu functia de sofer.
Intrebari:
1. Cum ii acordam concediu?El beneficiaza teoretic de 21 zile CO pe fiecare CIM.
2. Cand angajatul in cauza doreste 1 zi CO el este absent din ambele functii.Cum trecem acest lucru? Daca beneficiaza la fiecare CIM de 21 zile CO atunci acest angajat trebuie trecut cu 42 zile CO?
In ceea ce priveste CIM - ul fara functie de baza,cum stipulez dreptul la concediu de odihna?

Raspuns: Cumulul de functii semnifica exercitarea in acelasi timp de catre un salariat a unor activitati specifice unor posturi diferite. In speta, salariatul poate ocupa din structura organizatorica a unitatii doua posturi respectiv, mecanic si sofer prin incheierea a doua CIM, cate unul corespunzator fiecarui post. Astfel, salariatul va avea doua contracte individuale de munca unul pentru postul de mecanic si unul pentru postul de sofer si de asemenea, cate o fisa de post pentru fiecare contract de munca.

El va fi pontat zilnic atat pentru postul de mesanic cat si pentru postul de sofer.
Prin urmare, pentru fiecare contract de munca va beneficia de 21 de zile de concediu de odihna.
Scopul concediului de odihna consta in refacerea fortei de munca a salariatului, astfel incat, pentru a-si realiza finalitatea, concediul de odihna trebuie sa fie efectuat.

In acest sens, art. 149 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

De aceea, apreciem ca in perioada concediului de odihna salariatul nu poate sa prestezze activitatea in baza celuilat contract individual de munca incheiat cu angajatorul.

Este adevarat ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea astfel cum dispune art. 35 alin. (1) din Codul muncii .

Insa, prin cumulul de functii nu pot fi eludate dispozitiile legale care reglementeaza timpul de munca si timpul de odihna astfel cum sunt stabilite de Codul muncii .

Asadar, in speta, scopul concediului de odihna astfel cum este stabilit de Codul muncii nu ar mai fi realizat daca salariatul ar presta activitate in baza celui de al doilea contract individual de munca incheiat cu angajatorul.
Prin urmare, salariatul va intocmi cate o cerere de concediu de odihna pentru fiecare dintre cele doua contracte de munca.

Concediul de odihna este un drept la care salariatul nu poate renunta. Atat la functia de baza cat si la functia cu care face cumul, salariatul va beneficia de acelasi drepturi in ceea ce priveste concediul de odihna.
Intre cele doua contracte nu exista nici o diferenta cu privire la concediul de odihna.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicumulul de functiiconcediu de odihna

Data aparitiei: 30 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de odihna in cazul cumulului de functii Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]