Intrebari:
1. Cum ii acordam concediu?El beneficiaza teoretic de 21 zile CO pe fiecare CIM.
2. Cand angajatul in cauza doreste 1 zi CO el este absent din ambele functii.Cum trecem acest lucru? Daca beneficiaza la fiecare CIM de 21 zile CO atunci acest angajat trebuie trecut cu 42 zile CO?
In ceea ce priveste CIM - ul fara functie de baza,cum stipulez dreptul la concediu de odihna?
Raspuns: Cumulul de functii semnifica exercitarea in acelasi timp de catre un salariat a unor activitati specifice unor posturi diferite. In speta, salariatul poate ocupa din structura organizatorica a unitatii doua posturi respectiv, mecanic si sofer prin incheierea a doua CIM, cate unul corespunzator fiecarui post. Astfel, salariatul va avea doua contracte individuale de munca unul pentru postul de mecanic si unul pentru postul de sofer si de asemenea, cate o fisa de post pentru fiecare contract de munca.
El va fi pontat zilnic atat pentru postul de mesanic cat si pentru postul de sofer.
Prin urmare, pentru fiecare contract de munca va beneficia de 21 de zile de concediu de odihna.
Scopul concediului de odihna consta in refacerea fortei de munca a salariatului, astfel incat, pentru a-si realiza finalitatea, concediul de odihna trebuie sa fie efectuat.
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In acest sens, art. 149 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
De aceea, apreciem ca in perioada concediului de odihna salariatul nu poate sa prestezze activitatea in baza celuilat contract individual de munca incheiat cu angajatorul.
Este adevarat ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea astfel cum dispune art. 35 alin. (1) din Codul muncii .
Insa, prin cumulul de functii nu pot fi eludate dispozitiile legale care reglementeaza timpul de munca si timpul de odihna astfel cum sunt stabilite de Codul muncii .
Asadar, in speta, scopul concediului de odihna astfel cum este stabilit de Codul muncii nu ar mai fi realizat daca salariatul ar presta activitate in baza celui de al doilea contract individual de munca incheiat cu angajatorul.
Prin urmare, salariatul va intocmi cate o cerere de concediu de odihna pentru fiecare dintre cele doua contracte de munca.
Concediul de odihna este un drept la care salariatul nu poate renunta. Atat la functia de baza cat si la functia cu care face cumul, salariatul va beneficia de acelasi drepturi in ceea ce priveste concediul de odihna.
Intre cele doua contracte nu exista nici o diferenta cu privire la concediul de odihna.