4,90% rata somajului la finalul anului 2015. Cati someri erau inregistrati?

somajsomerirata somajului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu mai putin de 436.242 de someri erau inregistrati in evidentele agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca. Dintre acestia, 108.533 primeau indemnizatie de somaj.

La finalul lunii decembrie 2015, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 4,90%, cu 0,2 pp mai mare fata de cea din luna noiembrie 2015 si cu 0,39 pp mai mica fata de cea din luna decembrie 2014.

In perioada de raportare, rata somajului masculin a crescut cu 0,09 pp fata de luna precendenta. In tot acest timp, rata somajului feminin a scaut de la 4,51% la 4,45%.

Conform comunicatului de presa dat publicitatii pe site-ul ANOFM, cei mai multi someri, in total 120.972 de persoane, aveau varste cuprinse in intervalul 40-49 de ani. Pe locul doi au fost somerii cu varsta cuprinsa in intervalul 30-39 de ani si la polul opus au fost persoanele cu varsta cuprinsa in intervalul 25-29 de ani.

Iata care sunt judetele in care s-au inregistrat cele mai mari scaderi ale ratei somajului: Valcea, Giurgiu, Galati, Olt, Teleorman, Caras, Sibiu, Gorj.

Care sunt judetele in care rata somajului a crescut cel mai mult: Teleorman, Vaslui, Mehedinti, Buzau, Dolj, Galati, Olt, Ialomita si Gorj.

Ilfov a inregistrat cea mai scazuta rata a somajului, respectiv 1,25%, similar lunilor precedente.

Sursa si comunicat integral: ANOFM.ro



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somajsomerirata somajului

Data aparitiei: 01 Februarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

4,90% rata somajului la finalul anului 2015. Cati someri erau inregistrati? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]