Pentru indemnizatia de
somaj tehnic (atat cea suportata de stat, cat si cea suportata de catre angajator) trebuie sa se calculeze CAS angajator in cazul salariatilor incadrati in grupa speciala de munca? Care este baza legala?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 28 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conditiile de munca in care se desfasoara activitatea asiguratilor din sistemul public de pensii pot fi normale, deosebite si speciale.
Astfel, acest text se refera la activitatea desfasurata.
Conform art. 30 alin. (5) din acelasi act normativ, constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca.
Rezulta ca legea reglementeaza alte perioade decat cele in care se desfasoara activitatea ca fiind perioade de stagiu de cotizare in conditii speciale, perioadele de incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca. Alte perioade in care salariatul nu desfasoara activitate asa cum este perioada somajului tehnic nu sunt reglementate ca perioade de stagiu in conditii speciale.
Normele metodologice de aplicare a Legii 263/2010 reglementeaza se refera tot la activitatea desfasurata:
Art. 45. - (1) Asiguratii care si-au desfasurat activitatea pe durata programului normal de lucru dintr-o luna, activitatile din anexa nr. 2 la lege, avizate in conditii speciale de munca, realizate in unitatile mentionate in anexa nr. 3 la lege, beneficiaza de stagii de cotizare in conditii speciale de munca.
Art. 46. - (1) Asiguratii unui angajator, denumit in conditiile prezentelor norme prestator, care efectueaza, potrivit legii, activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 2 la lege, pe durata programului normal de lucru dintr-o luna, in locuri de munca apartinand altei unitati dintre cele nominalizate in anexa nr. 3 la lege, denumit in conditiile prezentelor norme beneficiar, incadrate potrivit legii in conditii speciale, beneficiaza pentru aceste perioade de prevederile art. 30 alin. (1) lit. e) din lege.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1), prestatorul depune, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care intervin aceste situatii, la casa teritoriala de pensii in a carei raza de activitate isi are sediul, originalul si copia documentului pe baza caruia, potrivit legii, functioneaza, din care sa rezulte ca in obiectul de activitate este prevazuta si desfasurarea unor activitati care se regasesc in anexa nr. 2 la lege, documentul original restituindu-se prestatorului dupa certificarea conformitatii copiei.
(3) In termenul prevazut la alin. (2), prestatorul depune la casa teritoriala de pensii, pe suport hartie, lista cu asiguratii care si-au desfasurat activitatea, pe durata programului normal de lucru din fiecare luna, numai in locurile de munca incadrate, potrivit legii, in conditii speciale. Modelul listei cu asiguratii este cel prevazut in anexa nr. 2.
(4) Lista prevazuta la alin. (3) se confirma, in mod obligatoriu, prin semnatura si stampila de catre beneficiar si va fi insotita de avizul eliberat potrivit legislatiei in vigoare la acea data.
(5) Potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din lege, casele teritoriale de pensii verifica lunar concordanta dintre datele inscrise in aceste liste si cele din declaratiile nominale de asigurare.
(6) Contributia de asigurari sociale prevazuta de lege pentru conditii speciale de munca se datoreaza de catre prestator.
(7) Atributiile de serviciu ce revin fiecarui asigurat, in functie de sarcinile specifice de munca, precum si perioadele in care un asigurat lucreaza pe durata programului normal de lucru din luna respectiva numai in locuri de munca incadrate in conditii speciale potrivit art. 30 alin. (1) lit. e) din lege se stabilesc prin decizie a angajatorului. Aceasta decizie este document justificativ pentru intocmirea declaratiilor nominale de asigurare sau, dupa caz, a declaratiilor rectificative.
(8) Orice modificare intervenita in legatura cu locurile de munca incadrate in conditii speciale pentru care s-a obtinut avizul mentionat la alin. (4) se comunica de catre angajator casei teritoriale de pensii in evidenta careia se afla documentatia depusa initial.
Avand in vedere cele expuse, apreciem ca in perioada de somaj tehnic intrucat salariatul nu desfasoara activitate in conditii speciale, contributia de asigurari sociale pentru conditii speciale nu se datoreaza.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<