Asa cum stiti, Codul Muncii 2011 a fost deja publicat in Monitorul Oficial si isi va face efectele incepand cu 1 mai. Aparitia noilor reglementari a produs o serie de nelamuriri in randul celor direct interesati de aplicarea lor, existand aspecte inca necunoscute sau prea putin explicate. Unul dintre aceste aspecte este numarul minim de ore de munca pe zi ce trebuie inregistrate intr-un contract de munca.
Trebuie precizat mai ca este vorba despre fractiunea de norma. Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Asadar, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru este calculat saptamanal sau ca medie lunara.
Anterior, pana la modificarea Codului muncii prin OUG 55/2006, art. 101 alin. (1) stabilea ca angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, in prezent, legiuitorul a renuntat la orice limita minima de timp.
Modelul cadrul al contractului individual de munca a fost aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat de OMMSS 76/2003 la momentul la care art. 101 alin. (1) din Codul muncii stabilea o limita minima de 2 ore fara ca, ulterior, modelul sa fie modificat in concordanta cu prevederile Codului muncii astfel cum ar fi trebuit.
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Medicina muncii un aliat al angajatorului
De aceea la elementul durata muncii, pct 2, este prevazut:
„O fractiune de norma de .......... ore/zi (cel putin 2 ore/zi), .......... ore/saptamana.”
Intrucat in prezent, asa cum am aratat, nu mai exista o limita minima, in contractul individual de munca se poate mentiona numarul de ore pe luna.
La elementul salariu, lit. J pct. 1 si 2 din Anexa OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat de OMMSS 76/2003 se prevede:
”1.Salariul de baza lunar brut: ... lei
2.Alte elemente constitutive:
a) sporuri ... ;
b) indemnizatii ... ;
c) alte adaosuri ....”.
Asadar, salariul care trebuie precizat in contractul individual de munca al salariatului este salariul de baza lunar brut si nu cel orar.
In concluzie, contractul individual de munca cu timp partial poate fi inregistrat cu o ora pe zi.