INS - numarul de locuri de munca vacante in crestere, in trimestrul I din 2024

numar locuri de munca vacante 2024locuri de munca vacante romania 2024
INS - numarul de locuri de munca vacante in crestere, in trimestrul I din 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca, potrivit Institutului National de Statistica (INS) In trimestrul I 2024, numarul locurilor de munca vacante a fost 35,0 mii, in crestere cu 1,7 mii fata de trimestrul anterior.
 
De asemenea, rata locurilor de munca vacante estimata pentru trimestrul I 2024 a fost 0,69%, in crestere cu 0,04 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.
 
Procedura obligatorie ce trebuie parcursa la angajarea strainilor in Romania! Probleme frecvente si modalitati optime de rezolvare!

Aflati informatii complete parcurgand lucrarea "Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania!", detalii AICI >>>
 
Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2023, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 12,1 mii, iar rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,24 puncte procentuale.
 
 

Rata si numarul locurilor de munca vacante pe activitati ale economiei nationale

 
In trimestrul I 2024, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,53%), intermedieri financiare si asigurari (1,51%), respectiv in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare si activitati de spectacole, culturale si recreative (1,36% pentru fiecare in parte).
 
Peste 23% din numarul total al locurilor de munca vacante s-au concentrat in industria prelucratoare (8,1 mii locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,74%. Sectorul bugetar a insumat peste 19% din numarul total al locurilor de munca vacante.
 
Astfel, in sanatate si asistenta sociala, respectiv administratia publica s-au regasit cate 3,0 mii locuri vacante, iar in invatamant 0,7 mii locuri vacante.
 
La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in invatamant (0,20%), industria extractiva (0,25%), respectiv in agricultura, silvicultura si pescuit (0,37%).
 
Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in tranzactii imobiliare si industria extractiva (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare in parte), respectiv in alte activitati de servicii (0,2 mii locuri vacante).
 
Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai relevante scaderi in industria prelucratoare (-2,9 mii locuri vacante), administratie publica (-2,2 mii locuri vacante), respectiv activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-1,8 mii locuri vacante).
 
La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai semnificative cresteri in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,31 puncte procentuale), respectiv in alte activitati de servicii (+0,17 puncte procentuale).
 
Cat priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai mari cresteri s-au regasit in hoteluri si restaurante (+0,4 mii locuri vacante) si in constructii (+0,3 mii locuri vacante).
 

Rata si numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii

 
In trimestrul I 2024, cele mai mari valori atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (0,80%, respectiv 9,6 mii locuri vacante), respectiv de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (0,78%, respectiv 5,2 mii locuri vacante).
 
Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,33%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,42%, respectiv 1,6 mii locuri vacante).
 
Trimestrul I 2024 comparativ cu perioadele precedente...continuarea pe INS >>>
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
numar locuri de munca vacante 2024locuri de munca vacante romania 2024

Data aparitiei: 21 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

INS - numarul de locuri de munca vacante in crestere, in trimestrul I din 2024 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]