Delegarea de atributii. Se va incheia un act aditional la CIM?

Delegarea de atributiiact aditional la cim
Delegarea de atributii. Se va incheia un act aditional la CIM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Suntem o firma SRL cu capital majoritar de stat (U.A.T.), avem o salariata care a fost in concediu fara plata si apoi a solicitat desfacerea contractului de munca. Pe postul acesteia - secretar vrem sa trecem o alta persoana care deja are o alta functie in firma - sef formatie. Putem sa ii intocmim o decizie cu adaugare de atributii si modificare de salariu pentru o anumita perioada sau sa intocmim act aditional pentru o perioada determinata? Va rugam daca ne puteti indruma cum ar trebui sa procedam sa fie corect."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Astfel cum este formulata intrebarea intelegem ca se pune problema sa desemnati altei persoane, care are la aceasta data calitatea de salariat, respectiv seful de formatie, sa indeplineasca cu caracter temporar, anumite atributii care nu sunt prevazute in fisa postului aferenta postului ocupat.
 
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente!
Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", detalii AICI >>>
 
Avand in vedere ca aceasta institutie a delegarii de competente sau de atributii nu este reglementata in legislatia muncii, apreciem ca aceasta poate fi uzitata numai in concordanta cu prevederile din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare sau a altor reglementari specifice incidente domeniului.
Apreciem ca, in fapt, delegarea de atributii presupune in mod automat modificarea atributiilor cuprinse in fisa postului aferenta CIM incheiat de salariatul caruia se doreste sa i se delege atributiile, element obligatoriu al contractului individual de munca conform art.17 alin.(3) lit.d) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Delegarea de atributii

 
In acest context, apreciem ca delegarea de atributii aferente functiei de secretar, post ce intelegem ca se vacanteaza, chiar daca are caracter temporar impune modificarea atributiilor prevazute in fisa postului salariatului care ocupa functia de sef formatie si atrage modificarea raporturilor de munca le acestuia prin incheierea unui act aditional in temeiul art.41 din Codul muncii.  
 
Mentionam ca, prin delegarea de atributii si competente nu se poate evita sau disimula cumulul de functii, astfel ca in opinia noastra delegarea de atributii ar trebui sa aiba caracter partial, adica sa nu vizeze toate atributiile functiei vacantate, sa aiba caracter temporar, iar atributiile care vor completa fisa postului aprobata initial pentru functia de sef formatie sa corespunda pregatirii profesionale aferenta salariatului caruia ii vor fi delegate. 
 
Astfel, apreciem ca delegarea de atributii poate fi realizata numai in masura in care persoana in cauza exercita in prezent o functie similara celei ale carei atributii urmeaza a fi delegate, pe perioada temporara si numai in masura in care persoana dispune de calificarea necesara, prin incheierea unui act aditional si emiterea unei decizii administrative, chizar daca actul aditional se doreste sa aiba durata determinata.
 
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Delegarea de atributiiact aditional la cim

Data aparitiei: 22 Decembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Delegarea de atributii. Se va incheia un act aditional la CIM? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]