"Suntem o firma SRL cu capital majoritar de stat (U.A.T.), avem o salariata care a fost in concediu fara plata si apoi a solicitat desfacerea contractului de munca. Pe postul acesteia - secretar vrem sa trecem o alta persoana care deja are o alta functie in firma - sef formatie. Putem sa ii intocmim o decizie cu adaugare de atributii si modificare de salariu pentru o anumita perioada sau sa intocmim act aditional pentru o perioada determinata? Va rugam daca ne puteti indruma cum ar trebui sa procedam sa fie corect."
Raspunsul specialistilor:
Astfel cum este formulata intrebarea intelegem ca se pune problema sa desemnati altei persoane, care are la aceasta data calitatea de salariat, respectiv seful de formatie, sa indeplineasca cu caracter temporar, anumite atributii care nu sunt prevazute in fisa postului aferenta postului ocupat.
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente!
Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", detalii AICI >>>
Avand in vedere ca aceasta institutie a delegarii de competente sau de atributii nu este reglementata in legislatia muncii, apreciem ca aceasta poate fi uzitata numai in concordanta cu prevederile din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare sau a altor reglementari specifice incidente domeniului.
Apreciem ca, in fapt, delegarea de atributii presupune in mod automat modificarea atributiilor cuprinse in fisa postului aferenta CIM incheiat de salariatul caruia se doreste sa i se delege atributiile, element obligatoriu al contractului individual de munca conform art.17 alin.(3) lit.d) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Delegarea de atributii
In acest context, apreciem ca delegarea de atributii aferente functiei de secretar, post ce intelegem ca se vacanteaza, chiar daca are caracter temporar impune modificarea atributiilor prevazute in fisa postului salariatului care ocupa functia de sef formatie si atrage modificarea raporturilor de munca le acestuia prin incheierea unui act aditional in temeiul art.41 din Codul muncii.
Mentionam ca, prin delegarea de atributii si competente nu se poate evita sau disimula cumulul de functii, astfel ca in opinia noastra delegarea de atributii ar trebui sa aiba caracter partial, adica sa nu vizeze toate atributiile functiei vacantate, sa aiba caracter temporar, iar atributiile care vor completa fisa postului aprobata initial pentru functia de sef formatie sa corespunda pregatirii profesionale aferenta salariatului caruia ii vor fi delegate.
Astfel, apreciem ca delegarea de atributii poate fi realizata numai in masura in care persoana in cauza exercita in prezent o functie similara celei ale carei atributii urmeaza a fi delegate, pe perioada temporara si numai in masura in care persoana dispune de calificarea necesara, prin incheierea unui act aditional si emiterea unei decizii administrative, chizar daca actul aditional se doreste sa aiba durata determinata.
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<