Insa, ce spune legea in privinta personalului din sectorul bugetar?
In Codul Muncii, se precizeaza faptul ca fac exceptie de la prevederile art. 35 situatiile in care legea prevede incompatabilitati privind cumulul de functii. O astfel de situatie vizeaza functiile publice.
In ceea ce priveste personalul contractual, cumulul de functii este posibil in urmatoarele conditii:
a) posturile vacante sau temporar vacante vizeaza urmatoarele functii:
- functii didactice de predare
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
- functiile de specialitate medico-sanitara si asitenta sociala
- functiile de specialitate artistica
b) numai in cazuri exceptionale
c) pot fi ocupate de persoane din aceeasi unitate, numai daca nu au putut fi ocupate prin concurs, iar programul functiei cumulate nu se suprapune programului aferent functiei de baza.
Asadar, Legea-cadru a salarizarii nr.284/2010 reglementeaza exceptiile in care este posibil cumulul de functii in institutiile publice.
In ceea ce priveste repartizarea programului de lucru, specialistii Portalinstitutiipublice.ro atrag atentia asupra faptului ca, desi legislatia nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca, unele inspectorate teritoriale de munca, considera o incalcare a art. 115 alin. (2) din Codul muncii.
In conditiile in care un program de 12 ore zilnic trebuie urmat de un repaus de 24 de ore, programul zilnic nu poate depasi 11 ore la acelasi angajator.
Mai mult, Revisal nu permite inregistrarea a doua contracte cu norma intreaga, tocmai pentru ca un angajat sa nu poate munci mai mult de 12 ore pe zi.
Asadar, specialistii Portalinstitutiipublice.ro recomanda ca, in cazul cumulului de functii la acelasi angajator, al doilea contract de munca sa fie incheiat cu norma partial de maxim 3 ore pe zi, pentru a nu depasi durata legala de 12 ore zilnice.
Atentie, insa, la faptul ca institutiile publice nu au, in general, programe de lucru flexibile. Programul functiei indeplinite prin cumul nu poate sa se suprapuna programului in care isi desfasoara activitatea de baza, in cadrul unitatii respective. In acest caz, este necesara reglementarea unui interval orar diferit.
Raspuns oferit de specialistii Portalinstitutii.ro