Cumul de contracte, in domeniul constructiilor. Plafonul de 10.000 de lei

Mara Dobrin
Mara Dobrin
17 Februarie 2023
17 Februarie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cumul de contracte constructiiplafon 10.000 lei constructii
Cumul de contracte, in domeniul constructiilor. Plafonul de 10.000 de lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Societate ce activeaza in domeniul Lucrarilor de Constructii doreste sa angajeze part-time contabil, ce are contract full-time la o alta societate. Salariul brut maxim de 10.000 lei este prevazut de legiuitor pentru contractul de 8h/zi sau angajatorul din constructii poate sa acorde 10.000 lei brut salariu pentru un contract de 4h/zi? Este in regula timpul de lucru cumulat la cei doi angajatori?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 60 punctul 5, lit. c) din Codul fiscal:
 
Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;
 
Din prevederile legale citate nu rezulta ca plafonul de 10.000 lei se calculeaza pe salariat astfel incat daca cumulul de functii se realizeaza la angajatori diferiti, salariatul poate beneficia de facilitati la fiecare angajator in limita de 10.000 lei la fiecare angajator. Plafonul de 10.000 de lei se refera la veniturile pentru care se acorda scutirea in timp ce salariul minim in constructii este de 4.000 lei. Salariatul poate obtine un venit de 10.000 lei atat la angajatorul unde lucreaza cu contract cu norma intreaga de 8 ore pe zi cat si la angajatorul la care cumuleaza un contract cu timp partial de 4 ore pe zi.
 

Cumul timp de munca - art. 35 Codul Muncii

 
Cu privire la cumulul timpului de lucru, conform art. 35 din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
 
Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.
 
Totodata, conform art. 105 din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
 
In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate aceste elemente, contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.
 
In consecinta, contabilul poate cumula cele doua contracte de munca, unul cu norma intreaga si unul cu timp partial cu respectarea prevederilor art. 35 si art. 105 din Codul muncii, asa incat sa fie repartizat programul de munca si a nu se suprapuna.
 
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]