Cumulul de functii la acelasi angajator

cumul de functiiCodul munciicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 09.01.2009 - Gabriela Chirazof

Cred ca suntem de acord cu totii ca un salariat are posibilitatea de a cumula mai multe functii la angajatori diferiti, prin incheierea cu acestia a unor contracte individuale de munca, deoarece chiar dispozitiile Codului muncii prevad aceasta facultate.

Intrebarea este: putem cumula mai multe functii prin incheierea unor contracte individuale de munca la acelasi angajator?

Pentru a raspunde acestei intrebari, haideti sa ne reamintim dispozitiile legale care reglementeaza cumulul de functii.

Potrivit prevederilor art. 35 alin. (1) din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Fac exceptie de la aceste prevederile situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.



Conform art. 35 alin. (3) din Codul muncii salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

Observam ca nici o dispozitie legala aplicabila nu interzice cumulul de functii la acelasi angajator, drept pentru care, in temeiul principiului ceea ce nu este interzis este permis, raspunsul este simplu: sigur ca putem cumula mai multe functii la acelasi angajator incheind cu acesta mai multe contracte de munca.

Singura exigenta care trebuie asigurata este de a nu incalca dispozitiile art. 131 alin. (1) din Codul muncii, potrivit careia salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.

Aceasta se poate asigura prin intocmirea unor contracte de munca cu timp partial la acelasi angajator astfel incat sa se respecte dispozitia cuprinsa in art. 131 alin. (1) din Codul muncii.

Au existat cazuri in care inspectorii de munca au refuzat inregistrarea contractelor pe motiv ca s-ar incalca dispozitiile art. 111 alin. (1) din cod, potrivit carora durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. In ceea ce priveste acest aspect sunt de parere ca durata maxima a timpului de munca de 48 de ore pe saptamana vizeaza un contract de munca si nu durata cumulata decurgand din mai multe contracte.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul de functiiCodul munciicontract de munca

Data aparitiei: 09 Ianuarie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumulul de functii la acelasi angajator Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]