Cumulul de functii la acelasi angajator

09 Ianuarie 2009
09 Ianuarie 2009
cumul de functiiCodul munciicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 09.01.2009 - Gabriela Chirazof

Cred ca suntem de acord cu totii ca un salariat are posibilitatea de a cumula mai multe functii la angajatori diferiti, prin incheierea cu acestia a unor contracte individuale de munca, deoarece chiar dispozitiile Codului muncii prevad aceasta facultate.

Intrebarea este: putem cumula mai multe functii prin incheierea unor contracte individuale de munca la acelasi angajator?

Pentru a raspunde acestei intrebari, haideti sa ne reamintim dispozitiile legale care reglementeaza cumulul de functii.

Potrivit prevederilor art. 35 alin. (1) din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Fac exceptie de la aceste prevederile situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.



Conform art. 35 alin. (3) din Codul muncii salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

Observam ca nici o dispozitie legala aplicabila nu interzice cumulul de functii la acelasi angajator, drept pentru care, in temeiul principiului ceea ce nu este interzis este permis, raspunsul este simplu: sigur ca putem cumula mai multe functii la acelasi angajator incheind cu acesta mai multe contracte de munca.

Singura exigenta care trebuie asigurata este de a nu incalca dispozitiile art. 131 alin. (1) din Codul muncii, potrivit careia salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.

Aceasta se poate asigura prin intocmirea unor contracte de munca cu timp partial la acelasi angajator astfel incat sa se respecte dispozitia cuprinsa in art. 131 alin. (1) din Codul muncii.

Au existat cazuri in care inspectorii de munca au refuzat inregistrarea contractelor pe motiv ca s-ar incalca dispozitiile art. 111 alin. (1) din cod, potrivit carora durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. In ceea ce priveste acest aspect sunt de parere ca durata maxima a timpului de munca de 48 de ore pe saptamana vizeaza un contract de munca si nu durata cumulata decurgand din mai multe contracte.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]