Absentele nemotivate clauza de suspendare a contractului de munca

31 Mai 2012
31 Mai 2012
absente nemotivateCodul munciiRevisalHG 500/2011regulament intern
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Asa cum prevede art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern. Ceea ce inseamna ca angajatorul poate stabili prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern, conditiile in care contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul in care salariatul absenteaza nemotivat. In consecinta, angajatorul va putea suspenda contractul individual de munca in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin Regulamentul intern si numai daca absentele au caracter nemotivat.
 
Potrivit HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor toate perioadele de suspendare a contractului de munca, cu exceptia celor care au la baza un certificate medical, se opereaza in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Suspendarea insa nu poate fi operata cat timp nu se stabileste cu certitudine caracterul nemotivat al absentelor, chiar da in contractul se suspenda sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin Regulamentul intern sunt stipulate conditiile de suspendare a contractului pentru absente nemotivate.
 
In situatia in care salariatul lipseste nemotivat de la locul de munca, angajatorul va dispune efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, urmand ca in cadrul cercetarii sa se stabileasca daca absenta salariatului a avut un motiv obiectiv. Sintagma „caraceterul obiectiv” al absentei se refera la situatii precum imbolnavire urmata de prezentarea unui certificat medical, situatie in care intervine o alta cauza de suspendare. Prin urmare, suspendarea contractului individual de munca (CIM) in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin Regulamentul intern, pentru absente al caror caracter nemotivat a fost dovedit, se inregistreaza in registrul de evidenta a salariatilor (ReviSal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Suspendarea trebuie materializata intr-o decizie a angajatorului ce constituie temeiul inscrierilor in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal).
 
Astfel ca, in contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin Regulamentul intern se poate stabili, de exemplu, in ce conditii salariatul poate motiva absentele de la locul de munca, motivele care pot justifica absentele de la locul de munca.
           
Prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin Regulamentul intern nu s-ar putea stabili cand nu s-ar suspenda contractul individual de munca in cazul absentelor nemotivate deoarece in orice ipoteza in care salariatul absenteaza nemotivat, contractul individual de munca se suspenda intrucat salariatul nu presteaza munca, iar angajatorul nu are obligatia sa il plateasca.  Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta, ori de cate ori este solicitata.
 
In concluzie, angajatorul suspenda contractul individual de munca pe perioada absentelor nemotivate deoarece in orice ipoteza in care salariatul absenteaza nemotivat, contractul individual de munca se suspenda intrucat salariatul nu presteaza munca, angajatorul neefiind obligat sa il remunereze.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]