Studii de caz:
Intrebare:
In situatia in care programul de lucru zilnic a fost redus de la 8 la 6 ore, stagiul de cotizare necesar pensionarii va fi acumulat intr-un timp mai indelungat fata de situatia in care angajatul ar fi lucrat cu norma intreaga?
Raspuns:
Codul muncii, in art. 103, dispune ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Numai drepturile salariale ale celui angajat cu contract de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat potrivit art. 103 alin. (2) din Codul muncii.
Avand in vedere aceste dispozitii legale, salariatul cu fractiune de norma va beneficia de vechime in munca in aceleasi conditii ca salariatii cu program normal.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
In varianta initiala, Codul muncii prevedea la art. 103 alin. (3) faptul ca, in cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.
Dupa abrogarea alin. (3) al art. 103 din Codul muncii prin O.U.G nr.65/2005, persoana angajata cu contract individual de munca cu timp partial beneficiaza de un stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, integral, la fel ca in cazul salariatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul programului normal de lucru.