legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariatul absenteaza nemotivat timp de 2 saptamani. Este de ajuns pentru a motiva o concediere disciplinara?

abateri disciplinaresanctiune disciplinaraabsente nemotivateconcediere disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mare atentie la concedierile disciplinare. Sunt in mod concret cele mai dificile tipuri de concedieri, alaturi de cele pentru necorespundere profesionala si cele pentru inaptitudine.

Avem urmatoarea situatie, pe care o vom clarifica in cadrul acestui material:

Angajatul lipseste de 2 saptamani, nemotivat. A fost sunat, angajatorul dovedeste ca a luat toate masurile posibile pentru a intra in contact cu acesta. Acesta nu da niciun semn de viata, nu se prezinta la locul de munca si nu raspunde la mesajele angajatorului.

Angajatorul doreste sa stie daca 10 zile de absente nemotivate "sunt de ajuns" pentru a concedia disciplinar salariatul.


In mod concret, puteti incepe sa va puneti aceasta intrebare chiar mai devreme de 10 zile de absenta nemotivata din partea salariatului, insa exista aspecte esentiale de care tinem cont.

1. Orice decizie de concediere disciplinara trebuie sa fie dispusa dupa cercetare disciplinara prealabila. Doar avertismentul scris se dispune ca sanctiune disciplinara fara a fi necesara cercetare disciplinara prealabila.

2. Pentru a stabili ca absentele sunt nemotivate, nu este de ajuns sa le punem noi aceasta eticheta, ca angajatori sau ca manageri de HR. Le clasificam drept absente nemotivate doar dupa cercetarea disciplinara prealabila. Acesta este momentul-cheie ce nu trebuie sa lipseasca din nicio procedura de concediere disciplinara.

3. Salariatul poate fi concediat disciplinar daca nu se prezinta la cercetarea disciplinara la care este convocat (cu dovada ca a fost informat cu privire la convocare si in termen rezonabil, nu de pe o zi pe alta, pentru a-si formula apararile).

4. Salariatul poate fi concediat disciplinar daca nu formuleaza aparari cand se prezinta la cercetarea disciplinara.

5. Salariatul poate fi concediat disciplinar daca angajatorul respinge apararile sale.

6. Mare atentie la faptul ca trebuie sa tinem cont de caracterul grav al absentelor nemotivate. Acesta este determinat de numarul de zile de absente dar si de impactul absentelor asupra mersului organizatiei.

Spre exemplu, angajatul absenteaza in zilele in care trebuia semnat un contract esential pentru companie, cu un tert important samd.

7. Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

8. Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, în conditiile legii.

9. Codul muncii nu prevede criteriile in functie de care vom trata o abatere disciplinara ca fiind grava si ca avand potential deplin sa atraga concedierea disciplinara a salariatilor.

Fapta grava se considera cea care pericliteaza bunul mers al organizatiei sau ordinea interioara. Consideram ca sunt abateri grave sau extrem de grave faptele care pot pune in pericol viata, sanatatea sau securitatea lucratorilor din unitate.

De asemenea, se considera abatere grava prezentarea la locul de munca in stare de ebrietate.

La fel, consideram abatere grava absentarea nemotivata de la serviciu pentru o perioada indelungata.

10. Respectati procedura de concediere disciplinara cu toata atentia. Orice viciu de procedura va atrage declararea deciziei de concediere ca fiind nula, chiar daca salariatul a savarsit in fapt abaterea de care este acuzat.

11. Salariatul concediat disciplinar nu beneficiaza de perioada de preaviz.

12. Angajatorul va dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Decizia de sanctionare se va comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Respectand prevederile Codului Muncii, puteti incepe demersurile pentru a realiza cercetarea disciplinara a salariatului care absenteaza de 10 zile fara a-si motiva actiunea. Urmati toti pasii procedurii de cercetare disciplinara, numiti o comisie de cercetare in care numarul membrilor sa fie impar (pentru a evita paritatea voturilor), dati voie salariatului sa isi aduca toate apararile necesare si apoi luati o decizie cu privire la situatia sa in cadrul companiei.de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abateri disciplinaresanctiune disciplinaraabsente nemotivateconcediere disciplinara

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 20 Aprilie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Salariatul absenteaza nemotivat timp de 2 saptamani. Este de ajuns pentru a motiva o concediere disciplinara? Nota: 3.56 din 5 - 18 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


Maria Nicutar
21-Apr-2016

@ dna Jurca Alice: Sunt total de acord ca angajatorul se zbate din rasputeri sa supravietuiasca si chiar sa faca profit intr-un mediu privat in care au acces, din pacate, si angajati fara bun simt si care actioneaza fara buna credinta. Dar este de datoria noastra sa va ajutam sa eliminati orice sansa de litigiu in instanta. Asa cum sunt angajati fara bun simt care absenteaza nemotivat, asa vor fi si angajati fara bun simt care va tarasc in instanta pentru a obtine foloase materiale, fiindca pot si asa cred de cuviinta. Decat sa ii concediati rapid, mai bine ii concediati corect si cu maxima precautie, ca totul sa se termine la locul de munca si sa nu se ajunga in instanta. Daca va referiti la alt aspect in comentariul dvs., va rog sa imi spuneti si va raspund numaidecat. Toate cele bune si o zi frumoasa!

jurca alice
21-Apr-2016

este total aiurea cum puneti problema :NU STITI CE INSEAMNA MEDIUL PRIVAT ,consultati si ANGAJATORUL care se lupta cu o economie pe BUTUCI, cu salarii care se majoreaza la STAT , tot din munca noastra si trebuie sa-i si mingiem pe cap pe cei nesimtiti ,NOI NU BAGAM CARDUL IN BANCOMAT IN ZIUA DE SALARII fara sa stim de unde vin .

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spatii de locuit oferite salariatilor. Tratament fiscalIntrebare: Angajatorul a amenajat in curtea societatii spatii de locuit pentru salariatii care sunt din provincie. Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in acest caz. Este considerata avantaj in natura? Se incheie contract de inchiriere intre societate si angajat? Trebuie mentionat in contractul de munca al salariatului acest aspect?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Indemnizatie de maternitate. Deducere personalaIntrebare: Avem un angajat cu salar de incadrare 3932 cu functie de baza, are CM in continuare ,Cod boala 08, Cod diagnostic 995, Cod grupa G3,prescris de medicul de familie, perioada 01.10.2020-30.10.2020, CM din asigurari platite 4511 lei, suma neimpozabila 4511 ron. Pe stat avem urmatoalere sume:Salar de incadrare =3932 ,Venit brut = 4511 lei, CAS=3383, Deducere=510, Salar net =3383, Rest de plata =3383 Intrebare: In astfel de caz angajatul beneficiaza de deducere personala sau nu. Este corect daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
//
[x]