Stimate angajator, nu exista control ITM in cadrul caruia inspectorii sa nu ceara sa vada Regulamentul Intern. Acest document are exact aceeasi greutate ca si contractul individual sau colectiv de munca si trebuie respectat intocmai, atat de salariati, cat si de dvs., angajatorul, deoarece prevederile sale au valoare de lege!
Da, in cazul unui litigiu de munca, instanta analizeaza Regulamentul Intern al firmei si adesea ia foarte rapid o decizie strict pe baza a ce scrie acolo. E mai clar acum de ce inspectorii ITM sunt atat de interesati de acest act, de modul cum l-ati redactat, de situatiile pe care le acopera si, desigur, de legalitatea prevederilor sale.
Aveti un Regulament Intern intocmit profesionist?
V-am pregatit 40 de modele gata redactate, care trebuie doar completate cu datele firmei dvs. Rezolvati astfel instantaneu problema existentei Regulamentului Intern, avand totodata certitudinea ca acesta este fara cusur!
Nu aveti inca Regulament Intern? Riscati o amenda de pana la 10.000 de lei!
Regulamentul intern este obligatoriu, conform art. 241 din Codul muncii.
E-adevarat, legislatia in vigoare nu prevede explicit sanctiuni pentru neintocmirea Regulamentului Intern. Dar inspectorii ITM veniti in control cer intotdeauna sa vada acest document si, daca el nu exista, dispun intocmirea lui de urgenta.
Iar neindeplinirea masurilor dispuse de ITM constituie contraventie, conform art. 23 din Legea nr. 108/1999, si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei.
Concret, ce trebuie sa contina Regulamentul Intern?
E vorba, in primul rand, despre prevederi usor de intuit referitoare la:
- protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
- mentinerea disciplinei muncii;
- criterii si proceduri de evaluare profesionala a salariatilor, VEZI AICI >>>
- concedii, solutionarea reclamatiilor, GDPR etc.
Dar, totodata, Regulamentul intern trebuie sa contina si prevederi specifice, devenite obligatorii in urma aparitiei unor acte normative noi:
- procedura operationala privind transmiterea si solutionarea raportarilor avertizorulului de interes public
- formule flexibile de lucru
- procedura de desemnare a persoanei cu atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati
- procedura privind identificarea cazurilor de hartuire la locul de munca
- procedura de sanctionare disciplinara a angajatilor care incalca demnitatea personala a altor angajati
- procedura de conciliere a conflictelor de munca
- stabilirea zilelor libere pentru salariatii care apartin unui alt cult religios legal
Modele de Regulament Intern
1. Rapiditate in alcatuirea corecta si legala a Regulamentului Intern
Cele 40 de modele va arata care este continutul minim obligatoriu pe care Regulamentul Intern propriu activitatii desfasurate in firma dvs. trebuie sa-l cuprinda, pentru respectarea legii, pentru a statua modul de lucru, performanta si disciplina in firma dvs.
2. Decizii sigure si legale, fara posibilitatea de a fi contestate in instanta
Modelele oferite, indrumarile privind clauzele obligatorii, precum si cele recomandate a face parte din Regulamentul Intern al unitatii dvs., sfaturile privind oportunitatea introducerii unor clauze in Regulamentul Intern, iar nu in Contractul Colectiv de Munca – toate va ajuta sa alcatuiti cel mai sigur act pentru binele firmei dvs.
3. Protectie sigura a intereselor dvs.
Toate modelele prezentate va ofera variante sigure de Regulament Intern care va protejeaza interesele, va ajuta sa respectati legea, va apara in fata angajatilor, in fata ITM-ului, in fata instantelor judecatoresti. Va ajuta sa obtineti maximum de performanta de la angajatii dvs., sa instituiti un regim de disciplina propice unei activitati profitabile, sa aveti angajati multumiti si loiali firmei.
Comandati chiar acum aceste 40 modele concepute special pentru activitatea dvs, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<