Este obligatoriu sa suspendam Contractul de Munca unui angajat care lipseste nemotivat?

04 Octombrie 2011
04 Octombrie 2011
CIMcontract de muncaabsente nemotivate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Societatea noastra nu a stabilit prin CIM, CCM sau Regulament intern sa se suspende CIM in cazul in care un salariat a absentat nemotivat. In acest caz, este obligatoriu sa ii suspendam contractul individual de munca si sa facem inregistrarea in Revisal, sau il trecem doar nemotivat in pontaj fara a i se suspenda CIM si a face aceasta inregistrare in Revisal?
 
Raspuns: Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
 
Chiar daca prin niciunul dintre aceste acte nu au fost stabilite conditiile suspendarii CIM, in toate cazurile in care salariatul absenteaza nemotivat, contractul individual de munca se suspenda. Aceasta intrucat in cazul absentelor nemotivate - daca sunt nemotivate - salariatul nu presteaza activitate iar angajatorul nu ii plateste drepturile salariale.
 
Cu privire la prevederile art. 51 alin. (2) din Codul muncii, doctrina (Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, editia 2007 si Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, editia 2009) a statuat ca textul art. 51 alin. (2) din Codul muncii este partial eronat si contradictoriu. In cazul absentelor nemotivate, contractul individual de munca nu poate fi suspendat asa cum precizeaza textul legal ci se suspenda intotdeauna.
 
De altfel, in Specificatiile Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariailor explicatia data termenului de suspendare este - suspendarea contractului individual de munca ce are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
 
Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
 
In consecinta, in perioada in care salariatul absenteaza nemotivat, contractul individual de munca este suspendat, iar perioada de suspendare se inscrie in registrul de evidenta al salariatilor chiar daca angajatorul nu a stabilit prin regulamentul intern, CIM sau CCM, condiiile suspendarii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]