Stabilirea sporului de week-end si includerea lui in salariul de baza

30 Mai 2012
30 Mai 2012
Codul munciisporrepaus saptamanalcontractul colectiv de muncacontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Art. 137 din Codul muncii republicat stabileste urmatoarele reguli privitoare la munca in zilele de repaus saptamanal:
1. Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;
3. Zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

Asftfel, conform prevederilor Codului muncii, in situatiile in care salariatul desfasoara activitate in zilele de repaus saptamanal, acordarea lui in zilele de sambata si duminica putand prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul se poate acorda si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In astfel de situatii  salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Concret,  sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal este acordat salariatilor in conditiile stabilite prin contractul colectiv sau cel de munca, in functie de caz, in care s-a prevazut acordarea sporlui. Prin urmare, conditiile in care se acorda sporul nu fac obiectul regulementului intern, ci al contractului colectiv sau al celui individual de munca.

Potrivit art. 160 din Codul muncii salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. In consecinta, sporurile reprezinta elemente distincte de salariu de baza, ceea ce inseamna ca sporurile vor trebui  evidentiate si calculate separat. Posibilitatea incliuderii sporurilor in salariu de baza nu este reglementata legal. In practica, insa, prin acordul partilor, angajator si salariat, anumite sporuri sunt incluse in salariu de baza, in special in cazurile in care nu exista modificari ale cuantumului de la o luna la alta.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]